Sales Warriors 🤠

Wel eens aandachtig vacatures bestudeerd voor verkopers? Je wordt dan een accountmanager of business development manager genoemd en toch weet iedereen dat je een verkoper bent. Briljant. Een soldaat heet tegenwoordig junior frontline assistant. Man, man, man, wat een tijden. Anyway, lees mee met de meest voorkomende bullshit lingo uit vacatures voor senior sales functies die zijn uitgestald in de etalage van een in de markt zeer gerespecteerde recruiter firm. Echt? Ja, echt.

DE ORGANISATIE: Sterke speler, dynamische omgeving, jonge en snelgroeiende organisatie, ruimte voor eigen initiatief, prachtig nieuw kantoor, succesvolle internationale organisatie, mooie klanten in de portfolio, belangrijke speler op het gebied van wat ze doen, een informele sfeer met ruimte voor uitgebreide lunch, borrels, het vieren van verjaardagen, hard werken gepaard met genoeg plezier zoals ieder jaar een kwartaaluitje. Echt? Ieder jaar? En niet te vergeten: altijd ter uitbreiding van het salesteam. Nooit ter vervanging van de droeftoeters die het niet gered hebben. In het kort zijn wij de leukste, beste en vooral snelst groeiende tent van de wereld.

DE FUNCTIE: Samen met de klant weet je tot de perfecte oplossing te komen, bent constant op zoek naar nieuwe kansen, je denkt mee op strategisch niveau, hebt een netwerk waar je direct mee aan de slag kunt, achterhaalt wensen en behoeften van de klant, bent van A to Z verantwoordelijk voor de sales waarbij je regelmatig demo’s geeft, neemt klanten aan tafel mee in je enthousiasme, je brengt de markt in kaart en gaat zelfstandig op zoek naar potentiële klanten, je stelt strategische plannen, jaarplannen, accountplannen en actieplannen op. Dusss, jij verkoopt het liefst helemaal zelfstandig de sterren van de hemel en o ja, we hebben een tafeltennistafel.

GEVRAAGD: Je hebt een commerciële drive en een winnaarsmentaliteit, bent leergierig, slagvaardig, zelfstandig, resultaatgericht, bent stressbestendig, hebt een HBO/WO werk- en denkniveau, je bent zelfstartend, een sterke gesprekspartner met goede communicatieve vaardigheden, je weet klanten diepgaand advies te bieden, hebt een sterke persoonlijkheid en affiniteit met wat we verkopen, een hoge mate van empathie, intelligentie en doorzettingsvermogen en een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal. Jij in één zin? Je hebt het profiel en de genen van een serial entrepreneur, maar je hebt behoefte aan sociale zekerheid. Burp.

GEBODEN: Auto, telefoon, laptop van de zaak, ondernemende cultuur, innovatieve werkomgeving, uitstekend vast salaris, bonusregeling, wekelijkse bedrijfsborrels, hypermodern kantoor, positief ingestelde collega’s, ruimte voor initiatief: je kan het verschil maken, 25 vakantiedagen, €500 per jaar voor zelfontwikkeling, energiek team dat open staat voor jouw ideeën, een jaarcontract, leuke personeelsuitjes, borrels en events met collega’s, pensioenregeling, doorgroeimogelijkheden binnen tadaaa, een snelgroeiend bedrijf. Synthese? Je krijgt bij ons hetzelfde als bij alle anderen. O ja, wij barbecueën regelmatig op vrijdagmiddag. Als ‘t mooi weer is, dan. Komt zo, wij zijn retegezellie.

IK ZEG, DAT KAN KORTER — En wel zo: de beste en leukste tent van de wereld met tafeltennistafel en verplichte vrijmibo zoekt een topverkoper met de imprint van een serial entrepreneur die sociale zekerheid verkiest boven autonomie. In ruil krijg je iedere maand salaris, met een beetje mazzel een bonus (als de directie ‘m goedkeurt), een auto, een laptop en een heuse telefoon. De laatste drie van iemand die net is vertrokken wegens (kuch) onvoldoende doorgroeimogelijkheden.

DE NATIONALE GARDE — Als je bovenstaande tekst leest en je afvraagt wat er mee aan de hand is, ben je vast een recruiter of een baas die niet weet hoe dan wel? Nah, wanneer was de laatste keer dat je je hebt verdiept in de cultuur die verkopers nodig hebben om tot grote prestaties te komen? Lees Kanonnenvoer en Mindset Quotient dan nog eens aandachtig door. Vraag jezelf vervolgens af hoe goed je scoort op een schaal van 0 tot 10. Werk aan de winkel? Zet verkopers op een voetstuk. Nothing happens until someone sells something. Lees, als je dan toch zo druk bezig bent, ook nog De Nationale Garde uit 2013 en ik citeer de laatste drie alinea’s:

“Wie draaien er aan de knoppen van de vooruitgang, denk je? Wie zijn er als enige in staat om de economie per direct te stimuleren? Wie zijn de nationale lijstduwers van beweging, de brug naar de volgende upswing, de aanjagers van vernieuwing, de verleiders van vooruitgang? Precies, verkopers.

Verkopers zijn als enige in staat om verandering te brengen in de status quo van 'even afwachten', klanten te laten inzien dat het juist nu de tijd is om afstand te nemen van de rest van de markt, te investeren om sneller weer groei te kunnen realiseren. Verkopers zijn de enigen die kunnen verleiden tot beweging, als een klant nee zegt. De verkoper is de persoon bij uitstek die een klant mee kan nemen van de huidige naar de gewenste situatie, de enige die angst kan transformeren naar kansen. De gezamenlijke verkopers kunnen het verschil maken en zijn de schoepen van het rad van vertrouwen.

En wat is er nou mooier dan deel uit te maken van de nationale garde van verkopers, die aan de basis staat van beweging, groei en rendement van een heel land?”

Wees nou eerlijk, als jij een organisatie runt die verkopers faciliteert als topsporters, denk je die dan aan te trekken met de nonsens uit de vacatureteksten die ik al veertig jaar de revue zie passeren? Is dat de manier om Sales Warriors binnen de gelederen te krijgen en te houden? Nou, dan.


De foto in de header komt uit Boiler Room. Een hilarische film met onderaan de streep een slechte moraal en ook errug vermakelijk. Nou ja, da’s altijd als je ergens de humor van inziet. Hieronder de mooiste fragmenten op een rij en voor de nieuwe abonnees van de Royal Dutch Updates: klik even op de titel en de header is voor jou ook zichtbaar. Gesproken over Royal: we hebben recent de niets en niemand ontziende Zuidas-pleiter De Brauw Blackstone Westbroek over de vloer gehad, want wij, Arno Diepeveen, zouden ons manifesteren als koninklijk onderscheiden onderneming. Parbleu! Hoe dan ook, binnenkort vindt de inauguratie plaats van arno.blog. Maar we zijn en blijven Royal. Niet in de erfelijke of aangetrouwde lijn, zoals de corrupte grootvader van onze koning koninklijk was, maar in de zin van de urban definition of royal: 'to give something a greater value' en 'when something is beyond what you expect'. Waarvan akte.