Mindset Quotient 🙃

Wat is de top 3 der grootste verzuchtingen van ondernemers uit willekeurige sectoren? 1) Er is geen personeel te vinden 2) Kan niet aan goeie mensen komen 3) Iedereen heeft een personeelstekort. Mijn korte antwoorden: 1) Beter zoeken 2) Aan wie zou dat nou liggen? 3) Is huilie huilie. Kijk, je weet het nooit met statistieken maar het schijnt dat momenteel zo’n 70% van iedereen met een salaris wel in de markt is voor verandering. Er is dus meer aanbod dan ooit. En salesbazen, dan? 1) Lastig om aan goeie verkopers te komen 2) 40% van m’n salesteam haalt ‘t target niet 3) Ze zijn echt te duur aka willen teveel geld. En deze klaagzang hoor ik al zo lang ik in de business arena meeloop. Veer-tig jaar. Ik ben niet religieus geëngageerd maar er is niet zoveel nieuws onder de zon, aldus good old Salomo. Geldt natuurlijk niet voor jou, sinds je deze serie van vier blogs aan je voorbij ziet komen en stante pede besluit dat ’t afgelopen is met je slechte keuzes bad hires. Beter gezegd: dat ’t nou eindelijk eens een keer tijd wordt dat de gebraden eenden je in de mond komen vliegen. Want jij en ik weten dat middelmatigheid meer kost dan excellence. Geld, moeite en gemoedsrust. Waar beginnen? Nou, start eens met de mindset 180 graden shiften. Yep, de oplossing ligt vaak op een ander niveau dan waar het probleem zich voordoet. Hieronder vijf omdenkers die je behoorlijk uit het lood kunnen brengen. Hoe dan ook, ergens anders beginnen is kansloos. Maar eenmaal onder de knie, sta je wel meteen op onmetelijke voorsprong van je oude zelf. Halleluja.


IT’S ALL ABOUT YOU — Als je mijn klanten vraagt wat ze van me vinden, dan krijg je nog wel eens te horen ‘dat ik alles platsla’. Doe ik nu ook voor je. Het probleem begint bij bazen. Alles wat tegenzit, kun jij zomaar veranderen. Zo niet, ben je op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Dus als je een pelotonnetje verkopers hebt rondlopen die ’t niet echt maakt en ’t zo goed als zeker ook niet gaat maken, heb je de verkeerde besluiten genomen of je besluiten fout of niet gemanaged. Hoe moeilijk is dat? Nou, best wel lastig voor alfamannetjes. Hoe hoger in de hiërarchische boom, des te vaker zich enige vorm van narcisme zelfvoldoening voordoet. Complacency is the real pandemic. En de kift van die stoornis is een volstrekt gebrek aan reflectie. Kijk eens rustig naar mijn duiding op Linkedin waar ik contempleer op de oorzaak van middelmatigheid. Hoe dan ook, het ligt niet aan al die verkopers. Net zomin dat ’t aan het water ligt als jij niet kunt zwemmen, amice.

IT’S NOT ABOUT YOU — “Jouw status is gebaseerd op hoe graag mensen voor je tent willen werken en hoe graag klanten bij je tent willen kopen. Da’s een verdienste van die twee.” ~ Kanonnenvoer. Volg even mijn logica: het enige wat je als eind- of salesbaas hoeft te doen is ervoor zorgen dat je supergoeie mensen inhuurt die (letterlijk en figuurlijk) voor geen geld bij je weg willen. Want klanten kopen graag van mensen die happiness uitademen. En dat kan alleen als ze ’t ook inademen. En da’s precies jouw verantwoordelijkheid: ervoor zorgen dat je een wereldteam neerzet waarbij iedereen zich maximaal gewaardeerd voelt. En blije mensen die plezier uitstralen, brengen dito klanten. Ha, wat een concept, niet? En da’s je tweede goudmijn. Want blije klanten roepen van de daken dat je met jullie goed zaken doet. En die klanten betalen niet alleen facturen maar brengen ook nieuwe klanten binnen. Exponentiële shit, man. “Je ziet het pas als je het doorhebt.” ~ J.C.

KILL YOUR LIMITING BELIEFS — Mindset is een van de meest gebruikte en misbruikte woorden van het afgelopen decennium. Kijk, je kunt vandaag besluiten om ineens heel positief te gaan zijn maar als je je onderliggende limiting beliefs niet aanpakt, loop je dood. Voorbeeldje: je gaat met de beste wil van de wereld op zoek naar topverkopers; alleen je gelooft bewust of onbewust niet dat je bedrijf interessant genoeg is en dat ze teveel vragen voor wat je te bieden hebt. Bummer. De hardnekkigste misverstanden met jezelf zijn je blinde vlekken. Vraag is hoe je daar zelfstandig achter komt? Goeie coach, misschien? Of je gewoon realiseren dat het collectieve bewustzijn haaks staat op wat er echt is. Dus personeelstekort? BS! Is. Jouw. Tekort. In. Denken. Moeilijk om aan topverkopers te komen? Is. Construct. In. Je. Hoofd. Kijk, als jij als begenadigd leider van de troepen al een denkfout maakt, hoe kun je dan verwachten dat jouw volgzame roedel het beter doet dan jij?

YOU ATTRACT WHAT YOU RADIATE — Ik denk dat ik de jaren nodig heb gehad om me te realiseren dat alles een reflectie is van wat er is. In mij. Ik zie sales ‘leaders’ die moeite hebben met aantrekken van toptalent. Want goeie verkopers zijn schaars, weet je wel? Dan begrijp je ook dat verkopers van de jacht thuiskomen zonder mammoet te hebben geveld, niet? Man, man, man. Je omgeving is een mirror image van je voorstellingsvermogen. Er wordt wel eens gezegd dat je mensen in moet huren die beter zijn dan jij. Alleen de grap is dat die niet voor je willen werken. Wel op functioneel niveau; niet qua leadership mindset quotient. En dit is slechts een van de vele voorbeelden van spiegeling. Als jij zelf excuses gebruikt om je falen te duiden, dan begrijp je ze ook van een ander. Andersom: als jij verantwoordelijkheid neemt voor je gedrag, dan verwacht je dat ook van een ander. Capisce? Nou, tijd om eens naar jezelf te kijken, misschien? Eureka!

FOUR KINDS OF LUCK — De meeste bazen die ik ken (nee, jij niet), hebben hun succes te danken aan een upswing van de economie in combinatie met politieke vaardigheden. Geeft niks, natuurlijk. Ik faciliteer ze graag voor de hoofdprijs. Mocht het zijn dat je daar enige vorm van duurzaamheid aan zou willen geven, integreer dan vooral de Four Kinds of Luck in de praktijk. Goud! Blind Luck, Luck in Motion, Luck in Preparation en Luck Unique to You. Neem ze gerust op je gemak eens door. Ik zoom kort in op de laatste: Luck Unique to You. Stel je nou eens voor dat jij de aanjager bent van talent, de ontwikkelaar van de grootsheid in elk mens, de supercoach die anderen faciliteert in hun groei, de baas die iedereen in z’n grootsheid zet, de mentor die laat zien dat angst een gedrocht is en vrijheid het hoogste goed, de motivator om door te gaan als het even tegen zit. Ik beloof je dat luck, health and wealth je ruimschoots ten deel zullen vallen. Waarvan akte.


De foto in de header heeft deze keer, zeer ongebruikelijk, echt iets met de titel te maken. Nou staat uw eindredacteur daar te schaterlachen om een deadlift met een gewicht waar-ie normaal mee door de knieën gaat, dus ‘t beeld is wat vertekend. Bij gewichtheffen en met name bij een squat, is de mind geneigd naar het gewicht te gaan. Een barbell van 100 kilo vraagt op zich best wel de volle aandacht. En alles wat je aandacht geeft, dat groeit. De focus gaat dus naar de voeten, die stevig op de grond staan, naar de aangespannen spieren in de benen, de handen stevig aan het koude staal en naar de ingehouden adem, die de core op volle kracht aanzet. Het lichaam gaat volledig ‘aan‘ en de beweging is een feilloze herhaling van datgene wat zich er een seconde voor in een visualisatie heeft afgespeeld: een of meer volledige, goed uitgevoerde squats. Geen verdere uitleg nodig, wel?

Kijk tot slot nog naar het onderstaande videofragment uit The Legend of Bagger Vance: The Field. “All we got to do is get ourselves out of its way.“ Magische film en voor de trouwe lezers al eerder vertoond in twee voorgaande blogs.


Abonneer je op de Chief Sales Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought en belangrijker nog, food for action. Want zonder actie gebeurt er niks. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.