#XX 🛰️

HET DAK ERAF Ik had dit blog “Het Dak Eraf” als titel willen geven maar er is geen dak. Wel een bodem; ga maar eens goed op je bek. The sky is the limit is ook zo’n mindfuck. Het suggereert nog steeds iets van begrenzing, terwijl er alleen maar ruimte is. Beperkingen zijn een construct van je mind. Die krijgt meer diepte naarmate je er langer over contempleert. Dr. Joe Dispenza duidt de essentie voor je in slechts 1:06 minuten. Kijk ’t helemaal uit (ja ja, ik weet het: ’t is een hele zit) want de kicker zit ‘m in de laatste 10 seconden. Anyway, 10X was in dat kader ook geen goeie titel, want ’t impliceert nog steeds een limiet. Daarom maar #XX, wat geen kusje, kusje is, maar Arno’s hashtag voor The Space Is Your Playground. ’t Klinkt misschien een tikkeltje buiten je kaders, theatraal, populistisch of welke term je er ook aan wilt geven, maar het niet invullen van de eerste X kan een euforisch gevoel van vrijheid teweeg brengen. Bij mij, dan toch.

ZOALS EEN MENS DENKT In dat kader herlees ik eindejaarlijks As A Man Thinketh van James Allen. Als je bij het opstijgen begint te lezen, heb je het uit als je vliegtuig landt op een willekeurig vliegveld aan de Méditerranée. James schreef zijn masterpiece in 1903 en ’t manuscript bevindt zich in het vrije domein. Daarom kun je ’t onbeschaamd downloaden, in de hedendaagse versie en zo je wilt in z’n originele staat. Lees het boek vaker want andere tijden geven je hernieuwde inzichten.

100% CONVERSIE Okay, even concreet dan, over je vak. Verkopers zijn gewend dat de meeste muppets hun fantastische aanbod afslaan of überhaupt geen besluit nemen. Ik hoor zelden een verkoper die met open armen is ontvangen waarbij de dolblije klant z’n geluk niet kon bedwingen met de uitroep: “Waar was je nou al die tijd?” Tsja, hoe zou dat nou komen, hè? Omdat je met je eigen waardeperceptie bezig bent en je (daarom) jezelf beter voordoet dan je bent. Daar krijg je niet de beste reviews mee, laat staan warme aanbevelingen. Wat doen we in verkoopland? Op basis van de conversie uitrekenen welke productie er moet worden gemaakt om ‘t target te halen. Tien belletjes voor een afspraak is honderd belletjes voor tien afspraken. WTF. Het is 2024. Old school. Schaarste in optima forma. Vind antwoord op de vraag wat je te doen staat voor 100% conversie. Daar helpt geen lieve robot of AI-tool je mee. Wel? Nou, doe dan.

ALTIJD LASTIG Meest gehoorde reactie? “Honderd procent conversie is onmogelijk, Arno.” BAM. Deur dicht. Zonder nadenken re-ageren. Fixed mindset. Ander dingetje: “De looptijd van onze sales cycli is 12 tot 18 maanden.” Daar stelt iedereen zich dan direct op in met de overtuiging dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Letterlijk en figuurlijk. Dat ga je onbewust uitstralen bij je klant en wordt daarmee een selffulfilling prophecy. Recent in zo’n omgeving iemand in 36 dagen een dikke deal zien binnenharken. Van kennismaking tot handtekening. “Ja, maar da’s een uitzondering op de regel.” Hoe zou je die uitzondering tot regel kunnen maken? “Da’s lastig.” Tuurlijk, als het makkelijk was, deed iedereen het wel. Daarna valt het gesprek meestal stil of wordt er sneaky geswitcht naar een ander onderwerp. Ligt aan mij, hoor. Zie je hoe die verdomde mind je speelveld klein houdt? Nee? Lekker zappen op Netflix of scrollen op Instagram, held.

SPIEGELTJE, SPIEGELTJE Last but not least de overtuiging van salesbazen over goeie verkopers: “Zijn nauwelijks te vinden.” Is. Niet. Waar. En maar klagen over de kwaliteit van alle verkopers. You attract what you radiate. Goeie verkopers kiezen goeie tenten. Als jij als eind- of salesbaas zegt dat ze moeilijk te vinden zijn, is dat hetzelfde als verkopers die zeggen dat goeie klanten errug lastig zijn te spotten en te closen. Je omgeving is een spiegel van je eigen creatie. Waarvan akte.


Tegendraads als ik ben, heeft de foto in de header (footer voor abonnees) deze keer alles met de titel te maken. Nou ja, vogel zelf maar uit waarom, okay? Hoe dan ook, ik ben gek op iedere vorm van technologische vooruitgang. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Kijk even met me mee: “You are the average of the five people you spend the most time with”, aldus Jim Rohn. In China is er nu een app die je alarmeert als je in de buurt van iemand met een lage sociaalkrediet-status komt. Is het niet geweldig? Even wat anders, dan. Leuke vraag voor de echte sales pro’s onder ons: hoeveel referrals heb je dit jaar gekregen en hoeveel heb je er binnengeshoveld? Wat is het aantal nieuwe contacten die geld besteden aan wat jij levert? Geld, hè. Geen budget. En ik bedoel dan mensen waar je echt contact mee hebt, dusdanig dat ze de telefoon opnemen als je belt, weten wie je bent en je te woord staan, weet je wel? Als je dat niet uit je CRM kunt hengelen, bevind je je in de staart van het peloton, amice. Your network is your net worth. Laat dat je belangrijkste focus zijn voor het nieuwe jaar. Last but not least vind je hieronder een interview met de eerder genoemde Dr. Joe Dispenza bij London Real. Zesenveertig minuten en tien seconden de tijd waard. Als je dan toch iets passiefs wilt doen, besteed je tijd dan zinvol. Maak er een onvergetelijk feest van. Iedere dag weer. Kerst of geen Kerst. Cheers!