Reinvention ⚡

Zekerheid nummer Nul of, zo je wilt de Achtste van de Zeven Zekerheden, is Reinvention. “There is nothing so stable as change”, zei Bob Dylan en die zal het wel weer hebben herleid van de uitspraak van de presocratische filosoof Heraclitus uit Ionië: “The only constant in life is change”. En als we het dan toch over een verandering hebben, laat dat dan die van 2020 zijn.

De economie wordt wegens The Great Reset, ingezet door het World Economic Forum, moedwillig naar de gallemiezen geholpen en dat gaat er in 2021 niet beter op worden, om het maar eens heel voorzichtig uit te drukken. Bill Gates heeft in september al gezegd dat het voor 2022 niet meer goed gaat komen en dan kun je er vergif op innemen dat het voor 2022 niet meer goed gaat komen. Bill is die gast die samen met kompaan Paul Allen in 1980 een waanzinnige BHAG bedacht voor Microsoft: “A computer on every desk and in every home running Microsoft software.” En je moet ‘m nageven dat-ie er een heel eind mee is gekomen. Hoe dan ook, Bill G. weet als geen ander hoe je infiltreert in het leven van een miljardenpubliek.

Die ervaring wendt hij nu aan om zijn meeste recente BHAG gestalte te geven: 7,7 miljard vaccins toedienen ten faveure van de met militaire precisie gecoördineerde Great Reset. Dat neemt even wat tijd in beslag en precies zolang wordt de wereld rücksichtslos on hold gezet. Is overigens geen complottheorie maar #complotpraktijk. Ennuh, lees jezelf eerst even in, before you bash, block or unsubscribe me, okay? Nah, da’s in een nutshell de hoogover macro-economische duiding van uw eindredacteur over de situatie ter plaatse.

En wat je er verder ook van vindt, de hamvraag is hoe jij en ik als micro-economische units de focus houden op wat echt belangrijk is: zonder onderbreking maximale waarde blijven bieden aan klanten die ertoe doen. Kijk ook deze keer weer met me mee naar vijf aandachtspunten bij de basis van alle Zeven Zekerheden: Reinvention.

IF THIS THEN THAT — Goeie plannen maken tot uitvoering brengen is de basis van succes. “If one does not know to which port one is sailing, no wind is favorable”, aldus Seneca. Hoe onzekerder de tijden, hoe lastiger het is een plan te maken wat niet ruw door de werkelijkheid wordt onderbroken. Plannen zijn meestal gebaseerd op niet al te grote wijzigingen ten opzichte van de tijd waarin ze zijn geschreven. Nu kan 't zomaar zijn dat je magistrale ideeën wegens onvoorziene omstandigheden op 19 januari 2021 al stranden. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het nu tijd om scenarioplannen a.k.a. een IFTTT-plan te fabriceren. Dan kun je snel schakelen when the shit really hits the fan, als alles ineens weer mag of wanneer zich een van de vele tinten grijs in het tussenliggende spectrum voordoet. Want de eerste die effectief op een verandering inspeelt, is een winstnemer. Hey, wie wil dat nou niet? Nou, doe dan.

KEEP FOCUS — Hoe meer rumoer er ontstaat, des te lastiger is ’t om focus te houden op wat je echt wilt. Ga op de middenstip van een vol stadion maar eens rustig zitten mediteren. Voor je het in de gaten hebt, wordt de buitenwereld je binnenwereld. Kwestie van niet op de middenstip van een vol stadion gaan zitten mediteren, zeg ik. In de chaos van vandaag kun je jezelf eenvoudig verliezen in oneindige pandemische discussies. Die leiden zelden tot een boost aan positieve energie. Waarom eraan meedoen, dan? Kijk eens of je wat stoïcijnser kunt zijn en dat begint volgens Nietzsche met Amor Fati. Blijf gefocust op je true north en wat ervoor nodig is om daar te komen. Reroute, als het nodig is en blijf in beweging. Laat je enige constante het toevoegen of creëren van ‘waarde voor de ander’ zijn. Always, aan iedereen die je ontmoet. En wie je ontmoet laat je natuurlijk nooit aan het toeval over. Waarom zou je?

SURROUND YOURSELF WITH THE BEST — Wel eens gehoord dat je het gemiddelde bent van de vijf personen waar je het meest mee omgaat? Was een uitspraak van Jim Rohn en het blijkt nog gekker te zijn: je bent het product van iedereen in je omgeving en van het netwerk van je netwerk. Lees dit artikel erover en je staat versteld van de invloed die anderen op je hebben, die je niet eens kent. Tijd om op je tellen te passen en verder te kijken dan je neus lang is. Nu propageer ik op het gebied van referral selling altijd al om het netwerk van je netwerk goed te leren kennen; als iedereen 50 goeie maten heeft, zijn jouw eigen 50 beste contacten een levend netwerk van 2.500 units. En die kun jij met jouw reputatie zomaar allemaal aanspreken. Elimineer alles en iedereen die niet congruent met je waarden zijn, niet positief in het leven staan of geen energie toevoegen. Want je komt echt van de kouwe kermis thuis. Ik beloof ’t je.

TRUST, TRUST, TRUST — Er zijn weinig dingen zo lastig dan het op afstand creëren van vertrouwen bij klanten die jou niet kennen. Je hoort wel eens dat er geen shortcut voor succes is en dat is een geweldig misverstand. Als je daarin gelooft, ga je ’t ook niet vinden. Want wat is er logischer en hoe kun je nou makkelijker bij vreemden binnenkomen dan via een klant die jou als topper ervaart en je (daarom) graag bij anderen introduceert? Dus dat het lastig is om in deze tijd nieuwe klanten in te lijven, is maar hoe je het bekijkt. Als je klanten je niet willen introduceren, refereren of aanbevelen, heb je een hele andere uitdaging: je hebt een lousy reputatie. Ben je zo’n klassieke mammoetjager, zeker? Hahahaha, prettige wedstrijd, amigo. Trust, mate. It’s all about trust. Dat krijg je niet, dat geef je. En als je als een bang konijn in de koplampen van een pandemie kijkt, hoe kun je dan verwachten dat klanten met je meegaan? Lastig, toch?

DARE TO REINVENT YOURSELF — In tijden dat de bakens worden verzet, is actie de beste strategie. Want velen zijn in een onbewuste shock, weten niet wat te doen of hebben tijd nodig om te duiden wat er aan ze voorbij trekt. Dan is het tijd voor nieuwe inzichten, innovaties, snode plannen maken, investeren en gas geven. Want bergop en met tegenwind fiets je een heel peloton weg. Schroom niet om in extreme omstandigheden alles ter discussie te stellen. Wat zijn hulpmiddelen om jezelf opnieuw uit te vinden? Mindset. Bewaak ‘m als een tijger. Lees op je gemak mijn 5² Life Hacks nog eens door. Motiveer, inspireer en watch your thoughts like a hawk. Bestudeer daarnaast de Mental Models van Farnam Street en leer in een tijd met veel ruis de juiste beslissingen te nemen. En last but not least is er de RDS Canvas, een methode die je in staat stelt om tijdloze en onverwoestbare plannen te maken, die er ook nog eens toe doen. Waarvan akte.