Sophomaniac 🙈

Enig idee wat de meest voorkomende flaw aka blinde vlek van een eindbaas is? Da’s de overtuiging hebben dat je een inspirerende figuur bent en dat ’t ingehuurde werkvee ’t daar allerminst mee eens is. En dan de hele kudde, hè? Niemand uitgezonderd. Dat je dan denkt een hele baas te zijn en dat iedereen spreekwoordelijk onder het tapijt kruipt als ze je aan zien komen. Zonder dat je ‘t zelf in de gaten hebt. Ik heb ooit een baas gehad die voor het eind van de dag iets (onzinnigs) van me gedaan wilde hebben. Op mijn vraag of dat ook morgen kon omdat ik met klantzaken bezig was, antwoordde hij zonder nadenken: “Nee, anders had ik het morgen wel gevraagd”. Fucking retard. Leiderschap van de onderste plank.

OBJECTIVE REALITY — Steve Siebold’s eerste van 177 Mental Toughness Secrets of the World Class beschrijft dit fenomeen erg goed: “In 20 jaar van wedstrijden, coaching en werken met performers uit verschillende disciplines, heb ik ontdekt dat de overgrote meerderheid lijdt aan milde tot zelfs ernstige waanideeën met betrekking tot hun inspanningen en competenties. Met andere woorden, de meeste mensen misleiden zichzelf door te denken dat ze harder werken dan ze doen en dat ze competenter zijn dan ze in werkelijkheid zijn.” Nee, jij bent anders. Jij behoort niet tot de 85% die behept is met waanbeelden over jezelf. Jij maakt deel uit van de elitetroepen met een Upper Class Consciousness. Of tot de 5% met World-Class Consciousness? Aanzienlijke kans van niet, vriend.

SELF-DECEPTION — Een mooi boek over dit onderwerp is de in 2000 verschenen titel Leadership and Self-Deception: Getting Out of the Box van het Arbinger Institute. Het is een perennial seller, wat wil zeggen dat er ieder jaar meer exemplaren van worden verkocht. Je kunt dan – als je ego het toelaat – je eigen schaduwen ontdekken over hoe onvoorstelbaar slecht je jezelf in weet te schatten. Haal er vooral geen leiderschapsontwikkelclub voor in huis want die hebben er geen enkele baat bij dat je met grote stappen snel thuis komt. En sla de leiderschapsontwikkelopleidingen ook gerust over. Skip zachte heelmeesters zoals een coach of een mentor. Misschien één gesprek. Om je vol tussen de ogen te raken. Lees dat boek. Verder niets? Jawel. Denk. Zelf. Eens. Na.

CALL TO ACTION — Ik heb het in Call to Action (illustere titel voor bazen met een blinde vlek) al eens eerder aangehaald: slechts 20% van de noeste arbeiders in je tent vinden dat ze best wel op hun plek zitten. Hoera! Hoera! Hoera! De rest vindt de cultuur ruk (33%) waarvan 91% actief op zoek is naar hun heil elders. 43% zit on-the-fence aka op het vinkentouw om buiten de deur te kijken of het gras daar misschien wel groen is. Het loopt dus allemaal wél zo’n vaart. Inkijkje hebben in de oorzaken? Nou, lousy leadership (58,3%), rottige bedrijfscultuur (53,3%), werk inhoudelijk niet leuk (45,0%), work-life uit balans (36,7%), te weinig poen (36,7%). Kan in jouw bedrijf ook zomaar aan de hand zijn. Of heb je ‘t wel heel goed geregeld, allemaal? Nice. Vinden je mensen dat ook?

BONUSLOZE KERST — Nou is het natuurlijk wel heel erg makkelijk om alle eindbazen om de oren te slaan. Maar ja, op welke schouders zou de (eind)verantwoordelijkheid dan moeten rusten, huh? Mijn jongste telg won als zevenjarige eens een voetbalwedstrijd tegen een elftalletje zesjarigen met 20-0. Hij voelde zich het hele weekend de Messi van het dorp Engelen. Terecht, vond ik als vader. Zo zijn er ook salesbazen die hun target met de hakken over de sloot halen met een minderheid van de verkopers. Zeker, daar mag je zomaar uit op maken dat de meerderheid van zijn verkopers de Kerst bonusloos vieren. Dan vind je jezelf een hele knul in je lease toet-toet maar je bent feitelijk een hele grote sneuneus.

FUCK MEDIOCRITYSteve Siebold schrijft: “Het is de middenklasse (70% heeft een Middle Class Consciousness) die het meest incongruent is met de realiteit. Ze begrijpen dat er hogere niveaus bestaan. Hoewel ze niet verwachten daar te komen, schiet de gedachte wel eens door hun hoofd. Vanwege hun lage verwachtingen zijn hun acties incongruent met hun verlangens. Ze willen het leven van de wereldklasse leiden, maar zijn niet bereid om de prijs te betalen. Omdat deze realiteit te hard voor ze is, misleiden ze zichzelf door te denken dat ze er alles aan doen om vooruit te komen. Natuurlijk doen ze dat niet. Ze zullen je vertellen dat ze er veel meer tijd in steken dan ze in werkelijkheid doen. Ze zeggen dat ze de hele tijd aan hun visie denken, maar dat doen ze niet.”

HERO OR ZERO — Ik heb al aangegeven hoe je uit dit donkere bewustzijn kunt komen. Nog een keer zeggen? Denk. Zelf. Eens. Na. Iets te abstract voor het diepe karrenspoor van de perceptie van je eigen grootsheid? Kijk over je eigen schaduw heen en verander eens van omgeving. Ga eens te biecht bij grootse salesbazen die het voor elkaar krijgen om minstens 80% van hun team te laten outperformen. Waarom haal jij altijd net wel of net niet je target? Waarom niet tweeëneenhalf keer zoveel, ofzo? Daag  jezelf eens uit en omring je met mensen die beter zijn dan jij. Hoe kun je anders iets leren? Weet je hoe je er achter komt dat je een lousy salesbaas bent? Verander van job. Als er niemand met je mee wil, dan weet je hoe laat het is. Zijn ze blij dat ze van je af zijn.

SYN TITHENAI— En jij dan, als verkoper? Ook zo’n waardeloze salesbaas? Apart dat-ie jou dan heeft aangenomen of op je plek laat zitten. Ben jij de beste van het verkoopteam en voel je jezelf een hele performer? Dan ben je de verpersoonlijking van mijn jongste die met 20 doelpunten won van fysiek zwakkeren in een lokale onderklasse. Als je jezelf vergelijkt met je omgeving en je voelt je in een riante positie, ben je een zesminnetje. Niet in jouw straat of dorp maar in de grote mensenwereld. Welke correlatie denk je dat er is tussen de eindbaas met het EQ van een garnaal, de door hem aangetrokken salesbaas die z’n target met 20% van z’n team haalt en de middelmatige verkoper die al snel tevreden is als de hypo van de komende maand kan worden voldaan?

Right, da’s een retorische vraag. Toppers trekken toppers aan. Als je die niet in huis hebt… Tsja. Wat maakt jou dat dan eigenlijk, hè?

Afsluiten met Steve Siebold? “The world class is brutally honest with themselves, and they tend to look reality in the face. They err on the side of over-practicing and over-preparing. Champions know that, to ascend to the top, you must first be operating from a mindset of objective reality. Self-deception and delusion have no place in the professional performer’s consciousness.“


Ik weet deze keer niet of de header met de inhoud heeft te maken maar de titel zeer zeker wel. Een sophiomaniac is ‘a person who’s under the delusion that they are extremely intelligent’. Anyway, de header is de kont van een Ford GT Mk IV uit 2023 met een vanaf-prijs van $1.7 miljoen. Gebouwd ter ere van het originele model dat in 1967 de 24 uur van Le Mans won. Ford heeft er heel toepasselijk 67 van geproduceerd. Grappig dat je voor zulk soort auto’s geen verkopers nodig hebt. Je betaalt het hele bedrag bij bestelling en de levertijd is niet gegarandeerd. O ja, wil je weten of je middle class bent of tot de world class behoort of kunt gaan behoren? Kijk dan in 25 situaties tot welke categorie jij vindt dat je thuishoort. Om te voorkomen dat je die vanuit je blinde vlek kiest, stel dan bij iedere casus de vraag aan jezelf: “Waar maak ik dat uit op?“ en tot slot stel je de vraag aan de 3 mensen die jou het beste kennen en niet bang zijn om je te confronteren met je mogelijk verwrongen zelfbeeld. Yep, groeien doet pijn, maestro. Succes in de strijd met jezelf.

In de archieven van Royal Dutch Sales stuitte ik op een blog uit 2011 met de titel Blinde Vlek. Met een steengoeie header die – evenals de titel – (toen wel) alles met de inhoud had te maken. Lees ‘m nog eens door en laat je opnieuw confronteren, als je tenminste een eind- of salesbaas bent. Ik had ‘t toen al in me. Hahahaha.

Onderstaande video is een fragment uit de film Jerry Maguire uit 1996 waarin de jonge Tom Cruise als zelfstandig sales agent zijn enige klant probeert te verlengen. Over grasduinen in de archieven gesproken; ik had ‘m ook al eens geplaatst in 2007, dus ik denk, dat kan nog wel een keer. Cheers!