When the Shit Hits the Fan 😷

Beste twee weken van je werkende bestaan, zeker? Of ga je me vertellen dat je het Corona Playbook begin maart nog niet af had? Ik weet ‘t, ik weet ‘t, het is echt heel erg menselijk om waarschuwingen in de wind te slaan, als ’t goed gaat. Maar zeg niet dat ik er niet voor je ben geweest. Kijk voordat je verder leest eerst even naar The Cycle of Market Emotions. Duidt de faalfactor van paupers in een oogopslag. Je begrijpt ‘t als je ‘t ziet. Anyway, ik manoeuvreer me intussen rustig en behendig door alweer de vierde crisis in mijn werkende bestaan. En weet je wat? Elke tien jaar is het hommeles in de wereld. Dus als we in 2008/2009 de horloges gelijk hadden gezet, was die Corona-uitbraak voor ons beiden geen verrassing geweest. Nou ja, enige consistentie kan me niet worden ontzegd: m’n eerste uitroep dateert alweer van januari 2019 in Hooray, Recession (“Wat me altijd biologeert zijn de onvoorbereide salestroepen die niet weten waarom klanten zouden kopen in een downturn.”). Kees de Kort zei toen al dat de klad erin begon te komen. En dat had-ie op zijn beurt weer uit de mond van de IMF-baas gehoord. Hartje zomer vorig jaar heb ik een tweede winstwaarschuwing uitgestuurd in Overzomeren (“In hoeverre stem jij de sales strategie af op de in volle vaart op ons af denderende recessie? Want komen gaat-ie.”). In november 2019 publiceerde ik EOY Strategies en gaf ik een vrij nauwkeurige forecast van jouw business health: “De kicker is dat jij net zo resistent bent voor een crisis als de som van je klanten.” En last but not least besteedde ik een werkdag voordat ons land op slot ging verrassend veel aandacht aan Gartner’s paper Winning in the Turns (“Leer de salesgarde waarde verkopen. Nu. Niet als ’t echt nodig is, want dan is ’t te laat.”). Hoe dan ook, genoeg duiding vooraf, toch? Maar wat zijn je opties, nu de poep de ventilator heeft geraakt?

GO WHERE THE MONEY IS – Je zult het niet geloven, maar er wordt nog steeds bakken met geld uitgegeven, these days. Aan alles wat je kunt bedenken. Alleen het stroomt nu misschien niet meer automatisch jouw kant op. What got you here won’t get you there. Als ik een Euro zou krijgen voor iedere verkoper die nu huilie-huilie aangeeft dat iedereen niks niet meer koopt omdat we allemaal thuis zitten, zou ik schaamteloos binnenlopen. A man has no more character than he can command in a time of crisis. Je kunt als een verschrikt konijn in de koplampen van deze crisis blijven staren, maar je kunt ook bedenken hoe, waaraan en door wie er geld wordt uitgegeven. Da’s in feite de helft van wat je als verkoper te doen staat: antwoord krijgen op de vraag Who’s Got My Money? [Video in de footer]

PREPARE FOR ACTION – This too shall pass, hoewel alle bakens wel eens verzet zouden kunnen worden en er nog wel eens een vette recessie achteraan zou kunnen komen. Want dat is eigenlijk wat we nog tegoed hebben. COVID-19 scheidt de jongens van de mannen en daar is niet zoveel mis mee. Als je omvalt als de geldkraan een paar maanden dichtgaat, heb je iets niet goed gedaan. Cash is King en dat is het altijd geweest. En dat geldt ook voor performance, want dat is de bron voor cash. En topverkopers die nu even minder verkopen, compenseren dat ruimschoots als alle lichten weer op groen gaan. Want ze zijn continue in contact met hun klanten. Of eigenlijk zijn klanten continue in contact met hun. Want ze zijn trusted advisors. Ook en misschien vooral als het even tegenzit. Nu, dus.

SIT BACK, RELAX & UNLEARN – Het is een prachtige tijd om op alle fronten sterker te worden. Je bent thuis en hebt alle gelegenheid om stante pede een nieuwe dagindeling te maken. Sta net als Jocko Willink om 04:30 op. Sport jezelf iedere dag het snot voor ogen, mediteer als je echt niets beters te doen hebt, lees boeken, luister podcasts, bereid onbewerkt voedsel, beperk koolhydraten, vul (tenminste) aan met vitamine D en magnesium en je doorstaat Corona met glans. Ga zitten en bedenk dat er binnen een jaar nog een zware recessie aankomt, ontleer alles wat je weet en bedenk hoe een nieuwe wereld eruit gaat zien, wie daarop wonen en wat ze nodig hebben wat jij vanuit jouw expertise zou kunnen faciliteren. Want het verandert allemaal sneller dan je in de gaten hebt, Einstein. Zitten. Nu!

SURROUND YOURSELF WITH THE BEST – Ik kan ‘t niet vaak genoeg zeggen: je hebt het gemiddelde intellect van de vijf mensen waar je het meest mee omgaat. If you’re the smartest guy in the room, leave the room. Behalve als je er riant voor wordt betaald. Zorg dat je met mensen in contact bent die opportunity praten en met succes vorige crises hebben doorstaan. Omring je met giants die niet meehuilen met de ongoing shit, maar een richting opkijken waar de massa vergeet te kijken. Want de opportunities liggen voor het oprapen, amigo. Wees dus in de omgeving van mensen die ze zien of bedenken. Ondernemers met werkkapitaal kunnen nu hun slag slaan. Buy when it’s low en sell when it’s high. Formeer een kring van slimme mensen om je heen die je versterken en ontsla alle droeftoeters die je beperken.

NEVER EVER AGAIN – Laat dit nou je laatste crisis zijn waar je niet op bent voorbereid. Ga altijd in de modus staan dat morgen de pleuris uit kan breken. Want zoals ik al eerder heb gezegd: als je successen weet te produceren als ‘t tegenzit, doe je het zeker beter dan de hele verdere rest, als ‘t meezit. Ik vraag vaak wat iemand heeft geleerd van de vorige crisis en aan de veteranen wat ze nog weten van de lessen van de dot-com bubble. Je verzekert je huis tegen affikken en je performance, carrière en bedrijf niet tegen een naderende crash, waarvan je zeker weet dat ‘t gaat gebeuren? Hoe naïef kun je zijn? Okay, leer je lessen want er zullen er de komende 12 maanden nog veel aan je voorbij trekken. Schrijf ze op, bedenk een pakkende titel, lijm er een rugje aan en je hebt in potentie een bestseller als de volgende crisis zich volledig onverwacht aandient. In 2030.

“The greatest danger in business and life lies not in outright failure but in achieving success without understanding why you were successful in the first place.” – Jim Collins


De foto in de header heeft – heel ongebruikelijk – alles met het onderwerp te maken. Dus laten we dat verder laten rusten, okay? Iets anders, dan. Je kent de uitdrukking misschien wel: banken geven je een paraplu als het mooi weer is en willen ‘m terug als het gaat regenen. Grant Cardone doet het andersom: Full Access to the Cardone University. Effe geen $ 30.000 dokken maar 30 dagen gratis entrée. Cool or what?

Sommigen vragen me wat ik van de Corona-situatie vind. Nou dit: fucking scary hoe een pandemie schijnbaar kritiekloos de hele wereld in z’n greep houdt, alleen omdat er geen farmaceutisch vaccin is. Het beste vaccin is vitaal zijn. Vitale mensen overleven. En wat daarvoor wordt opgeofferd, neemt ongekende vormen aan. Scary, mate. Luister vijf minuten naar Kees de Kort in zijn commentaar bij BNR in de column Een Krankzinnige Prijs en oordeel zelf. Ontluisterend, dit. En wat mij fascineert is dat de overgrote meerderheid zich als een gewillig schaap naar de slachtbank laat leiden. Het land wordt lamgelegd en we berusten er in. Leiderschap nul komma nul. Insanely stupid. IN-SA-NE. Aan welk historisch feit doet dat me nou toch denken?


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.