Sell in May and Stay 🥂

SELL IN MAY AND GO AWAY — Het is bijna pruimentijd. Da’s de tijd dat de pruimen rijp zijn, de zomer dus. Ieder jaar weer een hardnekkig dingetje voor zelfs de meest doorgewinterde verkopers. Want vrouwen bloot, handel dood. Je weet wel. Huilie-huilie. Ik vind het sinds m’n jongste jaren al het grootste commerciële misverstand onder de zon. Denk even met me mee, als je wilt. De basis van een goeie relatie begint bij mij in de regel met het delen van een kouwe emmer witte wijn op een zonovergoten terras. En wat is nou het beste seizoen om dat met je beste klanten te doen? In de zomer toch? En een goeie relatie, een warme band met wederzijds vertrouwen, enzo is dan weer ‘t ultieme fundament voor een bloeiende business. “All things being equal, people will do business with and refer business to, those people they know, like and trust”, aldus Bob Burg. Dus de zomer is broodnodig om je 3 key metrics te bestendigen: 100% retentie, 100% wallet share, 100% referrals. Lange inleiding om te laten weten dat de zomer van 2020 de beste uit je bestaan kan gaan worden. Want je grootste vrienden aka liefhebbende klanten willen na drie maanden volledige droogstand van de horeca echt wel even gastronomisch met je tafelen. Feest, amice. Feest! Daarnaast gaat die geplande wereldreis dit jaar toch niet door en de happy family hebben ze wel even genoeg gezien. Mocht het restaurant in kwestie gebruik maken van timeslots, reserveer dan twee aaneensluitende en betaal de rekening dubbel uit. Want die sneue horecabikkels hebben nog wat in te halen en jij bent hun beste buddy, mate. Omdat je ‘t kunt lijden. De oude beurswijsheid Sell in May and go away, but remember to come back in September, geldt misschien voor een trader maar voor sales breekt nu gegarandeerd de pruimentijd aan. Plukken als ’t rijp is.

ROYAL DUTCH SALES CANVAS — Ik krijg in ‘t vierde kwartaal van ieder jaar vaak de vraag of ik een goed format heb voor een salesplan. En nee, die had ik even niet. Aan de voet van een vuurtoren is ’t donker. En dat zat me dwars, eind vorig jaar. Want je wilt niet weten hoeveel salesplannen er anno 2020 nog in Excel worden gemaakt. En dat zijn natuurlijk geen plannen. Plannen vertellen iets over hoe je iets gaat doen en een ingevulde Excel-sheet is wishful thinking op de geplande uitkomst. Da’s geen plan, maar nattevingerwerk, dat hooguit bij toeval uitkomt. Hoe kun je nou dom een Excelletje gaan zitten invullen als je geen plan hebt? Parbleu! Dus heb ik me op Boxing Day opgesloten in de bar van mijn HQ en ben best practices, ervaringen en ideeën gaan stapelen. Vervolgens heb ik 12 uitgelezen sales en business leaders om ongezouten feedback gevraagd. Mijn uitgangspunt was dat ze ‘t zo goed zouden vinden, dat ze ’t zelf zouden gaan gebruiken voor hun eigen sales brigades. En er is wat tijd overheen gegaan maar hier is-ie dan: de Royal Dutch Sales Canvas. Momenteel wordt er in de HQ hard gebuffeld om duiding te geven op ieder onderdeel. Een NL-versie is in de maak. Op de hoogte blijven van ontwikkelingen en nog steeds niet ingeschreven op de Royal Dutch Updates? Doe dan. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Anyway, ode aan de giganten die me steengoeie feedback hebben gegeven in voor hun en voor een ieder ongelofelijk hectische tijden. Muchas gracias, compañeros: Carel Bak, Cees van Asselt, Erik Burghoorn, Jeroen van Beem, Koen Coppens, Marc Swartjes, Marco Barkmeijer, Maud Kleuskens, Niels Bosman, Olav van Doorn, Thijs Verhees, Toine Kraneveld. Download de fillable PDF vrijelijk & onbeschaamd, ter meerdere eer en glorie van jezelf. Gewoon, omdat je ‘t waard bent.


De foto in de header heeft zoals gebruikelijk niets met de titel te maken. Nou ja, dat wil zeggen, het is een onbewaakt ogenblik voorafgaand aan the making of van de aankondiging v/d aankondiging en de aankondiging van het Grote Bazenfestival. Nee nee, dit is geen typo. Onderstaande video is dus de aankondiging v/d aankondiging. We gaan dit jaar los met drie sales events. Dat doen we gewoon omdat ’t kan. En ook hier is ’t grootste risico wat je loopt dat je meer gaat verkopen. En da’s in 2020 niet voor iedereen logisch, kan ik je vertellen. Dus blijf vooral afgestemd op dit kanaal. Anyway, het zijn spannende tijden die strak staan van de disruptie. Dat vraagt om aanpassing en meebewegen. Sneller dan de rest. Dan pak je de markt. Kansen, man! Volop kansen.