Pleasing Personality 😇

Soms is een erratum op z’n plaats. Zo schetste ik in het vorige artikel de essentie van de verkoper van de toekomst. Nou, de toekomst is intussen aangebroken. De verkoper van nu is iemand die orde schept in de chaos van steeds diffuser wordende keuzes. Want iedereen claimt zo’n beetje de beste te zijn (of hele sneue droeftoeters de goedkoopste) en onderbouwt dat met waanzinnige content, subtiel gepushte social media campagnes en hosanna-reviews van ‘hondstrouwe’ klanten. En in dat onvoorstelbaar snel toenemende woud van informatie, fake news en willekeurige algoritmes word je gevraagd om goed afgewogen keuzes te maken. Keuzes die voor jou (n=1) het best uitpakken. Prettige wedstrijd. Nou ja, nog een keer, dan: een expert en trusted source die licht weet te brengen in die duisternis en uitsluitend jouw belang op het netvlies heeft, is de koning. AI, big data en alles wat technologisch is ingegeven, doen de complexiteit alleen maar toenemen. Of je moet je verder willen overgeven aan random algoritmes. Klik dan gerust weg. Is dit artikel niet voor jou. Weet wel dat technologie primair niet is of wordt ontwikkeld om jou het leven gemakkelijk te maken. Anders had de wereld er wel anders uitgezien. De noodzaak van de menselijke factor neemt navenant toe met de technologische ontwikkeling.

Je hebt jezelf als een speer opnieuw uit te vinden in een tijd waarin onzekerheid pijlsnel downhill gaat en keuzestress exponentieel toeneemt. Hoe belangrijk denk je dat het dan is dat jij de trusted source bent waarop kan worden gebouwd? Je bent een lampje als je onvoorwaardelijk in dienst staat van je klanten. En wat maakt dat de een daar wel toe in staat is en de ander iedere keer weer de deur wordt gewezen? Napoleon Hill duidt dat in de vijfde van de zestien Laws of Success als een pleasing personality. Voordat je de 25 karakteristieken van een pleasing personality hieronder door gaat nemen: verwar pleasing personality niet met pleaser personality. “A pleasing personality is the aggregate of all the agreeable, gratifying, and likable qualities of an individual. It means those who come in contact with you are pleased to meet you and would like to remain in your company.” En dat wordt des te actueler, naarmate complexiteit en onzekerheid toenemen. Voordat je me gaat bashen: alle tekst van Napoleon Hill bevindt zich in het free domain en ik vertaal het vrijelijk op de wijze die jij als vaste lezer zeker zult herkennen. Hoe dan ook, doe er iets moois mee.

"85% of your financial success is due to your personality and ability to communicate, negotiate and lead. Shockingly, only 15% is due to technical knowledge." ~ The Carnegie Institute of Technology


POSITIVE MENTAL ATTITUDE – De basis van een pleasing personality is een positieve mindset. Hoe lang kun je erover doen om dat toe te lichten? Als je dat niet hebt, zijn de overige 24 niet aan jou besteed. Want wie wil er nou graag in de buurt zijn van iemand met een negatieve mindset?

FLEXIBLITY – Hoe flexibel ben jij of hoe goed kun jij je aanpassen aan een situatie of relaxed zijn met hoe iemand is of doet? Als iemand uit z’n dak gaat, ga jij dan ook uit je dak of bewaar je zonder oordelen de rust. Blijf je rustig als het onplezierig wordt of je het ergens niet mee eens bent?

PLEASING TONE OF VOICE – Je kent ze wel: mensen die te snel, hard, hoog of hoe dan ook praten. Daar trek je geen volle zalen mee. Oefen jezelf om rustiger, iets gedempter en een toontje lager te praten. En om prettig voor de ander te klinken is het van belang dat je je ook prettig voelt.

TOLERANCE – Tolerant zijn is zoiets als een open mind hebben. Zonder vooroordelen openstaan voor de ideeën van anderen. Niet het laatste woord willen hebben. Niet meteen iets van iemand vinden en de discussie aangaan. Gelijk willen hebben. Want wie wil daar nou mee gezien worden?

SENSE OF HUMOR – Je kent ze vast wel: mensen die zelden voluit lachen. Is omdat ze zichzelf te serieus nemen. Lachen werkt aanstekelijk. Alleen al voor jezelf. Niet goed in je vel? Ga lachen en je voelt je op slag beter. En zonder overdreven te zijn ben je ook aanstekelijk naar je omgeving.

FRANKNESS – Hoe openhartig ben jij? Denk eerst even na; of wat je te zeggen hebt in het voordeel van de ander is en hen niet schaadt en in jouw voordeel is en je jezelf niet benadeelt. Volg deze twee regels en pas wel op dat je oprecht bent en nooit na hoeft te denken over wat je hebt gezegd.

PLEASING FACIAL EXPRESSION – Kijk eens of je lichtjes kunt glimlachen bij de dingen die je zegt. Wel eens iets gekocht van een te serieus iemand? Nou ja, ga nou niet ineens glimlachen als je ’t niet meent. Een lach vanuit je hart maakt je ontwapenend. Hoef je geen knapperd voor te zijn.

KEEN SENSE OF JUSTICE – Enig idee hoeveel mensen er zijn die hun houding, uitspraken of ideeën aanpassen als ze er zelf een voordeel uit kunnen halen en daarmee niet alleen de ander ronduit besodemieteren maar ook zichzelf? Napoleon Hill durfde het percentage niet te noemen. Zo hoog.

SINCERITY OF PURPOSE – Als je je anders voordoet dan je bent, niet eerlijk bent over wat je zegt of doet of iets zegt waar je zelf niet in gelooft, dan straal je dat onbewust uit. Net zoals dat je je bed uitkomt voor je eigen voordeel en niet voor de ander. Slecht advies voor een vriendschap.

VERSATILITY – Hoe interessant is het om met jou in gesprek te gaan? Weet jij alleen iets van de onderwerpen waar jij in bent geïnteresseerd en praat je daar maar al te graag over? Of wil je weten wat anderen bezighoudt? En ben je daarin dan voor de ander een geëngageerde gesprekspartner?

TACT – Fijne bazen misbruiken hun hiërarchische status niet. Ze vragen aan hun medewerkers of ze iets voor ze zouden willen doen. En die doen dat dan omdat ze het met plezier doen. Omdat het ze vriendelijk wordt gevraagd. Gebruik maken van je macht is niets meer dan onmacht.

PROMPTNESS OF DECISION – Echte leiders stellen besluiten niet onnodig uit en laten anderen niet in afwachting omdat ze er simpelweg de ballen niet voor hebben. Mocht een besluit achteraf verkeerd zijn, herroep je het besluit en kun je in ieders belang uitleggen waarom je erop terug komt.

FAITH IN INFINITE INTELLIGENCE – Iemand staat voor zijn of haar principes en persoonlijke values, benoemt ze, straalt ze altijd uit en handelt ernaar. Ze niet kenbaar maken, er alleen over praten en ze met voeten treden als het zo uitkomt, krijgt geen enkel respect van de omstanders.

APPROPRIATE USE OF WORDS – Straattaal, grove tekst, populaire shit, beledigingen of bewust proberen slimmer over te komen dan je bent door het gebruik van ongewone taal, maakt je tot een impopulaire wannabe. Gebruik je taal weloverwogen en just cut the fokking crap, amigo.

CONTROLLED ENTHUSIASM – Niemand vaart wel zonder enthousiasme en het werkt aanstekelijk. Alleen te enthousiaste mensen zijn te veel met zichzelf bezig en komen reuze overweldigend over. Enthousiasme werkt als elektriciteit: je zet het aan als je het nodig hebt en bent er voorzichtig mee.

DON’T TAKE ANYTHING TOO SERIOUSLY – Als je verslagen bent, je baan of geld verloren bent en in staat elke keer je lessen te leren en er opnieuw voor te gaan, is er heus niemand die je voor gek verklaart. Je kunt onder water geduwd worden maar je bent net een kurk want komt altijd boven.

COMMON COURTESY – Je kent ze wel: (vooral) mannen die veel geld besteden in een toprestaurant en de bediening als honden behandelt. Ze voelen zichzelf hele grote bazen want ze geven veel geld uit. Dan ben je een oetlul eerste klas en wordt ook zo ervaren. Niet echt pleasing, to say the least.

APPROPRIATE OF PERSONAL ADORNMENT – Kleed je naar de gelegenheid. Da’s natuurlijk een no-brainer maar let wel op: al te opvallend kan onnodige reacties opleveren. Als iemand je zou moeten beschrijven terwijl je al weg was, zou het mooi zijn als ze hooguit wisten dat je er stijlvol uitzag.

GOOD SHOWMANSHIP – Dit is de voorloper van storytelling. Als je een boodschap te vertellen hebt en je komt niet verder dan het vermelden van de feiten, word je als droogkloot afgeschilderd. Breng er emotie in en vertel een prachtig verhaal. Dramatiseer en je wordt onthouden en naverteld.

GOING THE EXTRA MILE – Met wie wil jij gezien worden? Met iemand die hooguit doet wat nodig is en daar genoegen mee neemt of met iemand die meer doet dan er wordt verwacht en als expert wordt gezien? Dat dacht ik al. Doe dat dan zelf ook en je bevindt je in uitstekend gezelschap.

TEMPERANCE – Zit erg in mijn allergie: dingen met mate doen. Maar je begrijpt dat als je ergens in doorslaat, je niet door iedereen als pleasing personality wordt ervaren. De regel die Napoleon Hill in acht nam was dat iets geen bezit van hem zou nemen. Dus je drinkt bier en bent nooit laveloos.

PATIENCE – Echt een dingetje voor verkopers: geduld opbrengen. Want klanten kopen als ze er klaar voor zijn. Je kunt ze pushen of verleiden maar jij weet als geen ander dat de relatie warmer wordt als je impuls om te scoren wordt getemperd en jij alert blijft op wat er voor je klant nodig is.

GRACEFULNESS IN POSTURE AND CARRIAGE – Je lichaam en lichaamshouding spreken boekdelen. Rechtop, vol vertrouwen binnenkomen en er staan. En wie vindt je nou aantrekkelijker: gespierd en slank of het diabetesbuikje? Ga gewichtheffen en bouw spieren. Zie je er nog beter uit.

HUMILITY AND MODESTY – Heb jij ze ook? Collega’s die veelvuldig in de klaagmodus staan en altijd precies de vinger weten te leggen op wat en wie het allemaal niet goed doen? Met zo’n instelling krijg je niet de warme relaties waar je je mee kunt verbinden tot grote samenwerkingen.

PERSONAL MAGNETISM – Transmuteren is het converteren van het ene element in het andere. Van het alchemistische lood in goud. Napoleon Hill duidde het transmuteren van seksuele energie als het omzetten van creatieve energie in iets wat je het liefst doet. Als een musicus die improviseert.