Plannenmakerij 🍀
’t Is 2023. Tellers bij de meesten weer op nul, plannen gemaakt, neuzen dezelfde kant uit en vol aan de bak. Dat zou je dan denken, huh? Niets is wat het lijkt. Ik heb een miljoenmiljard plannen mogen doornemen en meemaken en ik lach me elke keer weer de stuipen. Meeste plannen zijn samen te vatten in iets als: we gaan x miljoen omzet doen in markt y bij klant z. Het doel (x miljoen) wordt met een werkwoord (doen) tot plan verheven et voila: we hebben een heuse strategie bedacht, niet hoe maar dat we de wereld gaan veroveren. Daar hebben we heel gewichtig maandenlang over gedaan, vervolgens alles in een Excelletje met 100 tabbladen gedumpt, er zo’n 30 KPI’s bij bedacht omdat eigenlijk alles wel reuze belangrijk is om te meten & weten, presenteren het in een Powerpoint met heel veel tekst per slide, wat we vervolgens al omkijkend naar het scherm voorlezen, launchen het heel gewichtig voor de hele tent in de loop van februari en proosten op de goede afloop. Eureka, niemand geïnspireerd.
Tijdje terug iets op Linkedin gepubliceerd over sales targets. Dat als je die niet haalt, dat je dan iets niet goed doet, kwam het op neer. Kijk, een salesbaas die 60% van ‘zijn’ peloton structureel in de bezemwagen aan ziet komen en zelf eindejaar de volle bonus incasseert… ja, daar vind ik wat van. Anyway, de discussie ontaardde in een veldslag van so-called specialisten die allemaal iets deden op het gebied van advies: trainers, coaches, consultants. Dat volk. Ze vonden het niet helemaal bon ton dat ik daar zo rechtlijnig over schreef. Grappig dat die beroepsgroep zo weinig vragen stelt, dacht ik nog bij mezelf. Hoe dan ook, er zijn bedrijven die hun sales targets baseren op 80% onhaalbaarheid. Scheelt met lijvige sales forces miljoenen aan bonus. Moderne slavernij. Ach, zolang je wordt gezien in een stoere lease toet-toet, moet je niet zeuren, toch?
Terug naar plannenmakerij. Volgens mij wil je het beste uit mensen halen. Als baas. Dat ontaardt wat mij betreft in persoonlijke groei, overperformance, waarde-ring en op z’n minst 20% meer poen dan elders. Klopt, money isn’t the most important thing in life, but it’s reasonably close to oxygen on the ‘gotta have it’ scale (Zig Ziglar). Stel je voor dat je human capital alles bij je krijgt, behalve genoeg betaald… Moet je niet aan denken, wel? Zoals ieder zichzelf respecterend bedrijf een reuze trending customer journey heeft gedefinieerd, waar de kernklant zich in herkent, zou je toch allereerst een staff member journey moeten hebben waarin je kerntalent zich thuis voelt en deel van uit wil maken. Echt een aanrader. Komt zo, de laatsten zorgen voor de eersten. Investeren, noem ik dat.
Ik ben door mijn historie als gecertificeerde business coach van Mastering the Rockefeller Habits aka Scaling Up gefascineerd geraakt door de voorbeelden van Southwest Airlines (Low Fare, Lots of Fun, Lots of Flights), Rackspace (Fanatical Support) en J.F. Kennedy ("First, I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth.") en heel veel anderen, ook dicht(er) bij huis. Een cut van de fameuze quote van John F. in de video hieronder. Waarom? Alle medewerkers zijn onderdeel van een missie, weten waar ze hun bed voor uit komen en voelen zich onderdeel van een tribe die op weg is naar een gemeenschappelijk doel. Dat schept een band, unity, purpose. En het hele proces is daar op ingericht. Niets meer, niets minder. En dan vraag ik me altijd heel zachtjes af: is dat nou zo moeilijk?
Een canvas voor een plan in ‘t Nederlands vind je hierrr en in ‘t Engels hierrr. Voel je vrij er iets mee te doen en een cultuur te creëren waarmee je de medewerkers, verkopers en klanten aantrekt waar je echt iets mee hebt te winnen. Je trekt aan wat je uitstraalt. Je verdient daarmee de mensen waar je je mee omringt. Is ’t niet heerlijk? Total control over je destiny. BAM 👊🏼
De foto in de header heeft zoals gebruikelijk niets met de titel te maken. Het is de laatste private vliegmachine van wijlen Elvis Presley, de Lockheed 1329 JetStar uit 1962. De kist ging op z’n 88e geboortedag, 8 januari 2023, onder de hamer en bracht een lousy $260,000 op. The King tikte ‘m in 1976 af voor $840,000. Wat ik als voormalig Royal Dutch Sales blogger wel errug leuk vind is dat The Mic High Club Luchtvaart podcast de link blootlegt tussen King Elvis en de corrupte grootvader van onze opgedrongen koning, Bernhard Friedrich Eberhard Leopold Julius Kurt Carl Gottfried Peter Graf von Biesterfeld. Is ’t niet hilarisch? Kijk eens naar de header van de Frequently Given Answers pagina en mijn eerste drie antwoorden. Toeval bestaat niet.