If not Excellence... 🏅

THE EXCELLENCE GUY — Om maar met de deur in huis te vallen: Tom Peters is op z’n 80e jaar dan toch een keer met pensioen gegaan. “That’s old, bro!” zegt-ie zelf. Hij publiceerde in 1982 In Search of Excellence en is daarmee de trigger geweest dat ik later in mijn leven iets met strategie ben gaan doen. Ik noem niemand een guru maar Tom is wel de mijne. Hij heeft het woord EXCELLENCE lading gegeven en zal onlosmakelijk met hem verbonden blijven: “If Not Excellence, What? If Not Excellence Now, When?” Zijn scheppend vermogen was extreem. Dertig boeken, tientallen manifesto’s en een oneindig aantal presentaties met 100en slides van zijn 2.500 speeches in 63 landen. Alles in ’t vrije domein, wat Tom betreft, zolang je ’t niet wijzigt, er geld voor vraagt of doet alsof jij zo slim bent. Sta me toe je een paar suggesties te geven. Download Excellence. NO EXCUSES! 57 Ways to Launch Your Journey. Now. uit 2014 en lees op z’n minst 47 Questions for Newby CEOs op de pagina’s 330–335. Oh, mocht je toevallig een sales- of een eindbaas zijn, beantwoord dan vooral alle 47 vragen naar eigen inzichten. Vervolgens: ve-ri-fi-eer of iedereen in jouw tent dat ook zo ervaart. Als je dan nog steeds durft, vind je in de footer van dit artikel een video van 3:05 minuten waarin Tom wedt dat jij een 18-second manager bent. Whatever, genoeg over Tom. Bestel z’n laatste boek en ga aan de gang met Extreme Humanism. Gewoon, omdat je klanten nooit blijer over jou gaan zijn dan je eigen mensen dat ervaren. Waarvan akte.


15 VRAGEN AAN JEZELF — Stel jij jezelf periodiek wel eens een serie van dezelfde vragen? Niet over je waanzinnige tent, de blurry strategie of je nooit kloppende sales forecast, maar – in het kader van bewustzijn – over jezelf. Ik heb een selectie uit 100 indringende vragen voor je klaar staan; 15 vragen die door je eerlijke, transparante en intuïtieve antwoorden zomaar een alleraardigst inkijkje kunnen geven in de wondere wereld van jezelf.

1) Hoe anders zou mijn dag eruit zien als ik €10M aan cashgeld had? 2) Is het nodig om te doen waar ik mee bezig ben? 3) Zit ik goed in mijn vel of voel ik me gewoon comfortabel? 4) Benut ik minstens 80% van m’n tijd aan mijn genius of ben ik gewoon druk (en ontleen ik daar mijn identiteit aan?) 5) Hoe zou het zijn als alles wat ik doe, ook echt leuk zou zijn? 6) Als ik mezelf in max. drie woorden zou moeten beschrijven, wat zouden die woorden dan zijn? 7) Wat is het eerste waar ik ’s ochtends bij het opstaan meestal aan denk? 8) Maakt het werk wat ik doe me een beter mens? 9) Doe ik iets voor mezelf of (ook) om gezien te worden, om waardering te krijgen? 10) Hoe kan ergens bang voor zijn het resultaat beter voor me uit laten vallen? 11) Zou mijn 16-jarige zelf me een coole gast vinden? 12) Wat zou ik heel graag eens doen en voor wanneer heb ik dat ingepland? 13) Waar kan ik uren mee bezig zijn zonder dat het me energie kost? 14) Hoe zou ik willen dat mijn leven er over een jaar uitziet? 15) Hoe leuk ben ik om mee te zijn als man, vader, vriend, coach of gewoon als mens?

Je snapt dat ieder antwoord weer een nieuwe vraag kan oproepen. Als ze je niet tot de verbeelding spreken, bedenk dan een serie vragen die dat voor jou wel doet of klik snel weg naar social media en vinger jezelf een weg door de miljoenmiljard anderen die schreeuwen om jouw aandacht.

NOG VEEL MEER VRAGEN — Vragen stellen is lastig. Dat heb je met jouw schat aan levenservaring vast al vaker opgepikt uit de sociale interactie met je omgeving. Je kent – net als ik – ongetwijfeld een hele kudde mensen die niet in staat is om ook maar één fatsoenlijke vraag te stellen, anders dan voorsorterend naar een punt dat ze wilen maken. Maar weet je wat voor heel veel bazen ook een lastig fenomeen is? Vragen beantwoorden. Praten gaat wel, maar of je een antwoord krijgt, is een tweede. Eerste reactie van velen op deze stelling? Dat dat wel meevalt. Als ik vervolgens een paar simpele vragen over de business stel, gaan ze direct in de reply modus. Kenmerk daarvan is: met veel omhaal van woorden proberen een antwoord te formuleren op een vraag die ze zelf nog niet hadden bedacht. Ze doen dan vol overtuiging alsof ze dat wel hebben gedaan. Not. Alfa-mannetjes zijn daar echt heel sterk in.

Nu vraag jij je natuurlijk af wat voor vragen ik aan die mannetjes stel? Nou moet ik je bekennen dat ik ze ook niet allemaal zelf bedenk. Daar zijn dan weer anderen voor. Maar ik stel ze wel. Voordeel is dat we elkaar niet live zien als je dit leest, dus je kunt je stilletjes gaan zitten schamen wat je van je eigen tent en van je eigen klanten af weet. Hoe dan?

Nou, download eerst maar eens de Company Profile Questionnaire van de 21.7 Billion Dollar Man, Jay Abraham. Beantwoord alle vragen en count in slecht Nederlands the blanks. Vet veel leeg, huh? Okay, je klanten dan. Neem alle stakeholders van je top 5 klanten in gedachten, waar je maand in, maand uit hele scheepsladingen omzet van naar binnen shovelt. Je zult de bazen de kost moeten geven die niet uit het blote hoofd alle stakeholders kunnen noemen die dus hun eigen tent in de lucht houden, hè? Man, man, man, wat een aarmoei, zou wijlen mijn grootvader hebben gezegd. Download vervolgens The Mackay 66 van Harvey Mackay en beantwoord uit datzelfde blote hoofd (en zonder afkijken) 66 vragen over je klanten. Vraag jezelf bij de beantwoording wel eerlijk af of je het zeker weet en hoe je dat zo zeker weet. Bij navraag blijkt dat vooral commerciële mensen veel aannames doen, waarvan ze denken dat het echt zo is. Anyway, altijd lastig: vragen stellen en nu dus ook vragen beantwoorden. Ach, misschien is het maar het makkelijkst om zonder vraagtekens te blijven praten. Daar ben je toch al een heel eind mee gekomen? Of je zoveel van je klanten moet weten, hoor ik wel eens? Gesloten vraag. Nee. Maar wat zou het over jou zeggen als je het allemaal wel wist? Open vraag. Veel.

RICHTLIJNEN AAN MEZELF — De meest raving subscribers van de Chief Sales Updates weten dat ik in 2018 mijn 5² Life Hacks heb geschreven, als richtlijnen aan mezelf.

“De beste adviezen geef je maar beter aan jezelf. Omdat jij de enige bent die weet wat je echt nodig hebt. Moet je wel voor openstaan en ’t lef hebben om er iets mee te doen, natuurlijk. Daarom geven we het liefst advies aan anderen. Is ook beter voor je ego, hè? Hoe goed kun je een ander eigenlijk adviseren als je niet eens bij machte bent jezelf te managen? Zou jij skiles willen van iemand die zelf niet kan skiën? Nou, dan. Stoppen d’r mee. Ga eens lekker luisteren. Dan hoor je nog eens wat, maak je connectie en verdien je meer. Respect, geld en aandacht.” ~ uit: Voorwoord

Gepubliceerd in het Nederlands en vorig jaar ook nog eens een keer in het Engels. Wat ik periodiek doe is mezelf een rating geven op een schaal van 0 tot 10 hoe ik het volgens mezelf heb gedaan op mijn 5 x 5 richtlijnen, as a sales person, as an entrepreneur, as a social being, as a man, as a spiritual being. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik wel eens schrik. Tsja, ik ben net een mens. Het mooie ervan is bewustwording en aandacht hebben om terug in de flow van mijn motto’s te komen. Verversing van mijn richtlijnen. Want ik heb bedacht dat ze voor mij wel de kern raken.


De foto in de header (klik voor subscribers) heeft zoals gebruikelijk helemaal niets met de titel en inhoud te maken. Het is een op AI-gebaseerde selfie van Napoleon Bonaparte, net voor de slag van Waterloo op 18 juni 1815. Alhoewel de foto in indirecte zin wel iets met de inhoud te maken heeft. De kwaliteit van de output van AI is een-op-een gerelateerd aan de kwaliteit van de gestelde vragen aka prompts. Misschien is het makkelijker om ze aan een robot te stellen. Anders krijg je zeker niet wat je wilt. Ik had als liefhebber van Last Supper Parodies een AI-selfie willen plaatsen van Jezus met z’n maten maar ik ben al eerder beticht van blasfemie, dus dat risico loop ik niet nog een keer. Wat vind je van Mozes, net voor-ie de Rode Zee splijt? (“We out here man, just split the Red Sea for the gang”). Niet religieus maar what about Marilyn Monroe die als straatartiest Andy Warhol paintings van haarzelf maakt? Wars als ik van de Vaticaanse Boevenbende ben, vond ik Higher Love ook een briljante. Wat een prachtige tijd leven we in, toch?

Last but not least vertel ik nooit van tevoren wat ik ga publiceren maarrr ik maak deze keer graag een uitzondering. Ik schrijf sinds iets meer dan 16 jaar sales strategy blogs. “Het is mijn publieke platform waar ik ongefilterd kan opschrijven wat ik van de commerciële arena vind. Ik schud er het stof van mijn kleren, so to say.” (uit: Frequently Given Answers). Er is in die jaren een heel arsenaal aan winnende mindsets en slimme strategieën aan je voorbij gekomen waarmee exponentiële groei kan worden behaald. Zijn meestal ideeën die weinig worden toegepast, maar waar de prijzenkast wel mee wordt gevuld; dat gaat doorgaans niet met wat iedereen al doet. Ik ben een half miljoen woorden aan het scannen, hier & daar editten, rugje er tegenaan et voilà, we hebben de highlights van een kleine twee decennia straks zomaar voor je klaarliggen. Hoe is dat? Ben nog op zoek naar een rake, stevige titel. Mocht er een illustere in je brein oppoppen, hoor ik het graag. Heb ik wel een diner bij een sterrentent voor over, waar ik zelf overigens ook bij aanschuif. Cheers!