The Times They Are a-Changin' 🙃

Als terugkerende lezer weet je ongetwijfeld dat mijn huidige focus is gericht op het produceren van een boek. In de tussentijd vermaak ik me met de mooie dingen die een zomer heeft te bieden. Een van de opmerkelijke afleidingen is het schrijven van een blog. Schrijven als activiteit put me niet uit; het langdurig delibereren over een afgebakend onderwerp wel. Dus sta me toe dat ik nu heel even als monnik uit mijn klooster kom en wat random dingen publiceer waaronder, maar niet alleen oud materiaal wat ik in de afgelopen 16 jaar geschreven heb.

VERDIENEN AAN ADVIES Dat lijkt normaal maar is ’t meestal niet. Verdienen aan advies is vaak een gotspe. Ik schreef in 2007 al eens over Chimpansee Raven. De zes jaar oude Raven gooide zich met dartpijltjes naar de 22e plaats van de 6.000 best presterende Amerikaanse beursexperts. Geen uitzondering. Dichterbij huis presteerde beursgorilla Jacko 18 uit 23 jaar beter dan de AEX-index op basis van de eerste 10 van 75 door hem uitgezochte bananen. Van recenter datum wist Leon Hillen te melden dat slechts 4 van de 33 analisten (banken, brokers) die ADYEN volgen, adviseerden het veel te dure aandeel van de hand te doen. Net voor het echec van de 40% koersval waren er twaalf analisten die houden en dertien die kopen adviseerden. Gekkigheid. Doet me altijd weer denken aan de onnavolgbare quote van Norman Ralph Augustin: "If stock market experts were so expert, they would be buying stock, not selling advice." Wat vind jij van adviseurs die geld verdienen, ook als jij verliest? No skin in the game. O ja? Waarom betaal je dan de volle mep aan een sales recruiter, ook als het 'materiaal’ in de praktijk niet blijkt te voldoen?

PENSIOENEN VERDAMPEN In 2008 schreef ik open brieven aan de toenmalige baas van de ABN AMRO (RIP). Een van mijn frases was: “Klanten realiseren zich niet dat hun huis van de bank is en niemand heeft in de gaten dat de grote verdwijntruc zich ook nog bij hun pensioenfondsen voor gaat doen”. Sommige profetieën duren best lang voor ze uitkomen. In 2013 schreef ik een referentie naar aanleiding van het afscheid van de gelauwerde zonnekoning van Van Lanchot Bankiers: Floris Deckers. Hij liet in minder dan 10 jaar de waarde van de tent met 66,28% eroderen en shovelde zelf een lieve €10 miljoen naar binnen, exclusief aandelen, opties en pensioenpoen. In 2010 deelde ik de palmares van Philips’ baas Gerard Kleisterlee in een kort artikel: marktkapitalisatie daalde onder zijn bewind van 50 naar 13 miljard. Gerard verkocht de laatste aandelen van het door Philips opgerichte ASML. De laatste is momenteel twintig keer meer waard dan de bedenker. Ouch! Wie herinnert zich Victor Muller nog? Hij shopte in 2010 een miljard bij elkaar om Saab te hacken en wist nog geen 15 Spykers per jaar te verkopen. Victor maakt dingen stuk. Saab is dood. Victor is loaded.

LIJSTJES ZIJN LEUK Ik ben erg gevoelig voor lijstjes. Of opsommingen van vragen waarvan je weet dat helemaal niemand er iets mee gaat doen. Ik heb de afgelopen jaren een hele serie van dat soort meuk aan je doorgebeamd, zoals de 87 Questions Self Diagnostic Assessment, de Company Profile Questionnaire, de 101 Questions For Any Sales Situation You’ll Ever Face, The McKay 66 en nog veel meer. Weten welke? Lekker vinden, dan. Hoe dan ook, er zijn er twee die ik zo epic vind dat ze aan de muren van de RDS HQ hingen. 1) Peter’s Laws: The Creed of the Persistent and Passionate Mind. Is een bedenksel van Peter Diamandis, auteur van Abundance, The Future Is Better Than You Think (“The best way to predict the future is to create it yourself”). Deze Laws zijn Peter’s core foundation (kernbasis voor de puristen) om obstakels te overwinnen op zijn weg naar succes. En dat laatste doet-ie goed. Er zijn twee versies van: deze en deze. En 2) 68 Bits of Unsolicited Advice van Kevin Kelly. Werd zo’n hit dat-ie er een boek van in elkaar heeft gefabriekt. Ook een leuk lijstje zijn de 5² Life Hacks van uw eindredacteur. In het Nederlands en Engels.

PS Nee, niet nog meer lijstjes! The 48 Laws of Power, 55 Essays, The 12 Universal Laws (The Law of Attraction is er maar 1 van de 12; daar alleen ga je het echt niet mee redden), How to Be Successful, 25 best Mentor Tips van een van de beste blogs ever (wat mij betreft): First Round Review. Als je dan toch lekker bezig bent met al die linkjes klikken en de hele boel te lezen, denk dan vooral aan het in 2008 trending geworden artikel 1,000 True Fans van Kevin Kelly. Genoeg zo?

DAAROM DOE IK WAT IK DOE De eerste twee onderwerpen waren wellicht iets te kritisch? Komt zo, mijn imprint is om onrechtmatigheden aan de kaak te stellen. Volgens Human Design heb ik niet alleen een gedefinieerd 18 – 58 channel maar beide gates zijn ook nog eens twee van m’n vier zgn. Life Gates. Abacadabra? Nah, Google gerust op Human Design, mocht ‘t je interesse wekken. 18 – 58 wordt ook wel The Channel of Judgement genoemd: “As someone who loves to challenge everything in life, you are recommended not to offer your criticism unless asked. Once asked, you will never encounter resistance from others.” Dan ben ik ook nog behept met een gedefinieerd channel 17 – 62, waarvan gate 17 ook een Life Gate is. Channel 17 - 62 is The Channel of Acceptance: “You have the rare mental ability of seeing the bigger picture without getting bogged down in the details.” Dat channel verbindt het Ajna (Weten) Center met het Throat Center (Communicatie). Dan te bedenken dat mijn levensgetal 30 is, als ik Dan Millman mag geloven; 30 staat voor mastering expression. Je kunt gerust stellen dat ik right in the middle van m’n genius zit, toch? Ik had ’t zelf kunnen bedenken. 

DE STILLE PANDEMIE We helpen onszelf langzaam maar zeker om zeep. Kijk eens om je heen. Ons eten is ziekelijk bewerkt; obese en diabetes zijn genormaliseerd. We doen zittend werk, komen thuis, ploffen op de bank en zappen series op Netflix. We verdoven onze emoties met drugs, alcohol en fast food. Er is besloten dat zon gevaarlijk is voor onze gezondheid. We staan onszelf niet toe om niets te doen en hebben een pil voor ieder pijntje. We zijn meer verbonden met onze smart phone dan met elkaar, gaan niet naar binnen, reageren uitsluitend op externe stimuli. Het testosteron van mannen daalt dramatisch; vlees, rauwe melk en eieren komen steeds meer in een kwaad daglicht te staan. We bashen elkaar tot op het bot omdat we geloven dat onze emoties de waarheid zijn. Farma wordt ons door de strot geduwd ten koste van ons immuunsysteem. We ruilen onze nachtrust voor nog meer social media in; we zijn mentaal ongezond omdat we fysiek ongezond zijn. De mainstream media doet er alles aan om ons bang en boos te houden en we geloven dat het nieuws de realiteit is. We leggen de nadruk op geld en status ten koste van gezondheid, familie en de community.

Ik heb niet alle antwoorden maar hoe zou de wereld eruit zien als we het tegenovergestelde doen van de hele voorgaande riedel? Take action. Be proactive. Vrij vertaald aan de hand van een tweet van High Performance Coach voor Entrepreneurs, Dan Go.


De foto in de header is gepubliceerd bij mijn referentie voor de eerdergenoemde zonnekoning Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers. Vind ‘m in dit tijdsgewricht errug toepasselijk want we worden openlijk beroofd waar we met z’n bijna 18 miljoenen bij staan. Laten we er verder geen woorden aan vuil maken. Onderstaande video duikelde ik op via The Ad Professor. Kijk even met me mee hoe BMW een ode brengt aan de pensionering van de CEO van Mercedes Benz, Dieter Zetsche. Briljante commercial. Hoe dan ook, ik schrijf weer verder aan m’n boek en kan je vertellen dat ik m’n doelen vrij hoog heb ingezet. Waarvan akte.