Lijderschap 🤬
Er is stront aan de knikker. En dan heb ik het niet over initieel €28 miljard die het Haagse rapaille ‘s Neerlands klapvee voor 2030 afhandig maakt om de temperatuur met 0,00036 graden te reduceren (wat door de uitstoot in China in een dag teniet wordt gedaan). Ik heb het ook niet over de bijdrage van €5,6 miljard (and counting) die de afgelopen twee jaar is verschroot aan een oorlog waar slechts een handjevol machthebbers persoonlijk baat bij heeft. Ik heb het ook niet over de oneindige reeks roofdossiers die bestaat bij de gratie van een apathische massa willoze burgers die braaf afdraagt wat er door een zelfverkozen overheid wordt gemaand onevenredig af te dragen. “Give them bread and circuses and they will never revolt.” ~ Juvenal
Nee, ik heb het over heel ander onheil, minder misdadig maar alom aanwezig.
QUIET QUITTING — Volgens onderzoeksbureau Gallup is 59% van alle werknemers psychologisch afgeschakeld van het bedrijf waar ze werken. Ze noemen die categorie Quiet Quitting: “These employees are filling a seat and watching the clock. They put in the minimum effort required, and they are psychologically disconnected from their employer. Although they are minimally productive, they are more likely to be stressed and burnt out than engaged workers because they feel lost and disconnected from their workplace.“ 41% van de Quiet Quitters vindt de cultuur en engagement aka betrokkenheid ruk. Percentage Quiet Quitters in de EU? 72%. Hoeveel? Twee-en-ze-ven-tig procent. Tuurlijk komt dat door de Zuid-Europeanen. Aan ons ligt het niet.
FOLLOW THE MONEY — Er ging het afgelopen jaar volgens hetzelfde Gallup $8.800.000.000.000 door de hakselaar wegens low engagement costs. Da’s 9% van het mondiaal bruto ‘binnenlands’ product (GDP). Dat staat in schril contrast met de honderden miljarden die wereldwijd jaarlijks worden besteed aan de leiderschaps-hoax. Hoe meer er in wordt geïnvesteerd, hoe groter de relatieve faalfactor. Follow the money; niet het resultaat, zeg ik er altijd achteraan. Als je dat doet, hebben veel businessmodellen geen enkel bestaansrecht meer. Europa staat op het gebied van engagement in de mondiale ranglijst op de allerlaatste plek. En jij als eindbaas maar denken dat je mensen het zo goed hebben onder jouw inspirerende bewind? Nou, (lang) niet iedereen, dus.
WHO WILL CRY WHEN YOU DIE? — Het goede nieuws is – volgens weer datzelfde Gallup – dat je die 72% Quiet Quitters nog wel binnen de vangrails kunt houden en hun motivatie respectievelijk hun productiviteit kunt verhogen. Moet je d’r wel iets mee doen, zou Arno Diepeveen dan weer zeggen. Wat dan? Begin ’s met be-trok-ken te zijn. Nog-es? Be-trok-ken. Niet doen. Zijn! Aandacht is de killer app. Niet benadrukken wat er nu weer kut was, maar… nou ja, je bent intelligent genoeg om te bedenken wat dan wel, toch? Wie mist jou als je er niet meer bent? Of zoals de monnik die z’n Ferrari verkocht zei: “Who wil cry when you die?” Nou, okay dan. Ik zal een voorzetje doen om voor jezelf 7 kritische onderwerpen op de leiderschapsagenda (yikes) te zetten:
LEADER WITHOUT A TITLE — Ben wel benieuwd hoe jij vindt dat je als eind- of salesbaas scoort op een schaal van 0 tot 10 op al deze 7 onderdelen, geinspireerd door Justin Wright: 1) your actions 2) your attitude 3) your behaviour 4) your drive 5) your empathy 6) your example 7) your integrity. Leg dat eens naast de score die je medewerkers je geven. Anoniem. Hahahaha. De uitslag zal dicht in de buurt zitten van wat jij van je service vindt vs. wat je klanten er van vinden. Misschien tijd voor een update of zelfs upgrade van je onnavolgbare leiderschapskwaliteiten (aargh)? Geef me gerust een belletje, als ik iets voor je kan doen. Of zet me linea recta door naar je baas die volgens jou en al je collega’s wel een schop in de goeie richting kan gebruiken. Ik doe het met groot plezier.
YOUR THOUGHTS — Welke ik er graag aan toe wil voegen is 0) your thoughts. Want daar begint elke uitkomst. Vandaar dat ik ‘m op nul zet. Ground zero. Kreeg een update in de inbox van Gaping Void: What Story Are You Telling Yourself? Stukje duiding, voordat je op de link klikt? “The Greek philosopher, Heraclitus (c. 500 BC) is credited with coming up with the phrase, “Character Is destiny” i.e what happens to you outside is directly connected with who you are on the inside.” Al in een eerder blog een quote aan gewaagd; in het kort komt ’t hierop neer: als je gedachtes omzet naar taal en er iets mee doet (daar is-ie weer) worden het gewoontes. Gewoontes vertalen zich naar karakter en je karakter bepaalt de mate van succes. TL;DR Denk (er)aan wat je denkt.
NIET NORMAAL — We zitten in een leiderschapscrisis van jewelste. Voor iedereen die hierop de reactie heeft dat ’t allemaal niet zo’n vaart loopt, is vast en zeker een baas (al of niet met blinde vlek) of een kikker in een emmer opwarmend water. Dat die kikker er in blijft, is overigens een broodje aap, maar wel een lekkere analogie voor mensen die dingen normaal maken wat niet normaal is. Aan welke pipo doet die uitspraak me ook alweer denken? Anyway, er is een soort van wet dat naarmate er meer geld wordt uitgegeven aan een bepaald probleem, het probleem exponentieel toeneemt. Zoeken naar Leadership op Google doet 2,64 miljard hits. Omgekeerde wereld: iets bijzonder maken wat gewoon is. “Excellence gaat over de komende 5 minuten.” ~ Tom Peters Toelichting van Tom kun je zien en horen in de video ⬇️
DA’S PAS WINST — Iedere baas die ik uitleg dat briljante medewerkers zorg dragen voor super enthousiaste klanten, is ’t altijd helemaal met me eens. Echt? Ja, echt. Medewerkers zijn levende geldscheppers en klanten zijn wandelende pinautomaten. Waarom besteed je dan geen 95% van je tijd aan de twee enige assets die je rijk bent? Ieder antwoord is een excuus en symptoom van jezelf te serieus nemen. Meg Whitman had in haar eerste jaar als CEO van HP 305 een-op-een meetings met klanten en channel partners. Kwestie van prioriteit. Ze is niet de boeken ingegaan als de meest succesvolle leider maar dat weet jij dan weer niet. Who will cry when you die? Iedereen die jij hebt geholpen een stukje beter te worden dan-ie was. Da’s pas winst maken.
CONNECTING THE DOTS — Iets wat hier ongetwijfeld mee te maken heeft, zijn de astronomische bedragen die jaarlijks worden besteed aan recruiting. In 2018 werd er alleen in de US al $72 miljard aan recruiting services en producten gespendeerd. Resultaat? Bijna de helft van het enthousiast gehunte toptalent sneuvelt binnen 18 maanden. Die had je nog beter door een chimpansee kunnen laten selecteren. Heb er geen research naar laten verrichten (want ik ben een correspondent van constateringen) maarrruh het heeft er alle schijn van dat het ook ten grondslag ligt aan prestaties. Apart toch dat wereldwijd slechts 43% van de verkopers hun targets in de boeken zet? Hoe dan ook, de overgrote meerderheid van goedbedoelde operaties loopt vaker uit op verlies dan winst.
WAT DAN OOK, MAAR DOE IETS — Hmm, hoe krijg ik de teneur van dit verhaal gekanteld naar iets positiefs? Nou, dat het niet echt een mega-inspanning vergt om met je kop boven het maaiveld uit te komen. Da’s het voordeel van iedere crisis. Hoe groter de macro-economische narigheid, hoe eenvoudiger het is om je te onderscheiden. Begin eens met het zelf waarderen en vooral ook het laten waarderen van de 8 leiderschapskarakteristieken uit de vijfde en zesde alinea. Lees een rij boeken over corporate culture. Dichter bij huis maar vooraanstaand in de wereld: Manfred Kets de Vries. Liever kijken en luisteren? Dan is er speciaal voor jou de Top 20 Leadership TED Talks. Geen tijd voor al dat lezen en luisteren, zeker? Dan heb je een mentor nodig. Not easy. Yet priceless.
Mooie statistieken van Forbes: 60% bespeurt verbeterde leiderschapskwaliteiten na het zien van TED leiderschapspraat. Volgens onderzoek van Inc. Magazine verbetert de productiviteit met 77% nadat de ideeën van die praatjes in de praktijk worden gebracht. Ik heb er eens over nagedacht en met niet meer dan 17% verschil tussen kijken en doen, zou ik alleen maar kijken. Jij?
NB: Ik krijg wel eens te horen: “Dit is toch een sales blog? Waarom schrijf je dan niet gewoon over sales?” Dat doe ik wel, maar je herkent ’t blijkbaar niet. Dit verhaal is er een goed voorbeeld van. Geen sales, wel de tent en de vent m/v waar je dagelijks ja tegen zegt, omdat je er je bed voor uit komt. Ben je verkoper in een omgeving waar ’t niet zo goed toeven is? Wat doe je daar dan nog? Like attracts like, maar ook vice versa. Dus als je blijft hangen in een cultuur waarbij jouw genadeloze talent niet of nauwelijks tot z’n recht komt, wat houdt je daar? Zekerheid? Hahaha. Of is ’t voor jou wel even okay om je als een klein zeventje tussen zes minnetjes te begeven? Nou ja, volgende keer weer iets over sales. Jij je zin. Snel doorscrollen en lekker blijven doen wat je altijd al deed. Vrienden?