arno.blog

View Original

5² Life Hacks ~ 2/5

Je kunt geen artikel lezen, boek openslaan, website bekijken, expert spreken (wie is ’t niet, these days?) of je krijgt een handvol goedbedoelde en ongevraagde adviezen voor je kiezen. Adviezen zijn bijna altijd gericht aan een ander. Logisch? Nope, denk het niet. De beste adviezen geef je maar beter aan jezelf. Omdat jij de enige bent die weet wat je echt nodig hebt. Moet je wel voor openstaan en ’t lef hebben om er iets mee te doen, natuurlijk. Daarom geven we het liefst advies aan anderen. Is ook beter voor je ego, hè? Hoe goed kun je een ander eigenlijk adviseren als je niet eens bij machte bent jezelf te managen? Zou jij skiles willen van iemand die zelf niet kan skiën? Nou, dan. Stoppen d'r mee. Ga eens lekker luisteren. Dan hoor je nog eens wat, maak je connectie en verdien je meer. Respect, geld en aandacht.

Anyway, om dat kracht bij te zetten deel ik in vijf opeenvolgende artikelen de 25 life hacks als richtlijnen aan mezelf. Is toch een geruststelling dat je ze niet persoonlijk hoeft te nemen? Ik heb ze alle 25 door schade en door schande geleerd. Hier is de tweede serie: 5 Life Hacks as an Entrepreneur. Enjoy.

10X GROWTH MINDSET — Voor doelen die tien keer groter zijn, moet je buiten alle kaders denken en doen. Anders ga je d’r niks van bakken. Van 1 miljoen omzet naar 10 miljoen is iets meer dan drie keer verdubbelen. Van 10 miljoen naar 100 miljoen idem dito. Daar kun je mee thuis komen, toch? Kijk, een jaarlijkse verhoging van het target van 10% brengt in de meeste organisaties al een tsunami teweeg. Want bang voor de baan en de bonus. Ach, guttegut. Daar ga je geen bakens mee verzetten en al helemaal de oorlog niet mee winnen. Bouw nou eens een dikke tent met ballen, waar iedereen grote ideeën heeft, voor grote getallen gaat en hele grote prestaties neerzet. Waarom klein blijven? Go, go, go.

INCREASE HAPPINESS — Je struikelt tegenwoordig over de zelfbenoemde goeroes die je met een geleend programmaatje wel even langdurig willen helpen je bedrijf op te schalen. Cheap, mate. Groeien doe je ook wel zonder die gasten. Misschien iets minder hard, maar vooral het besluit om te groeien is bepalend voor groei en dat kun jij alleen voor jezelf nemen. Wat vind je hiervan: wees vanaf vandaag een leverancier van happiness, waarvan Zappos een prachtig voorbeeld is. Hoe je dat doet? Vraag eens aan je klanten. Nee, niet met de NPS, malloot. Neem een besluit dat je pas bent geslaagd als iedere klant van de daken schreeuwt, dat z’n kwaliteit van leven is verbeterd. Door jou. Wat zou daar nou toch voor nodig zijn, hè?

DIFFERENTIATE OR DIE — Vraag aan een doorsnee ondernemer waar-ie de beste in is en je krijgt de meest vage en generieke antwoorden die je kunt bedenken. Alle kampioenen hebben ooit de keuze gemaakt waar ze dat in gaan worden. Je kunt geen wereldkampioen worden in atletiek; je wordt 't wel op de 110 meter horden. Waarom is het zo moeilijk om aan te geven waarmee je tent zich onderscheidt van de hele verdere rest van de wereld? Het is natuurlijk helemaal prima dat je dat niet in een adem kan uitbrengen maar hoe zou het voor je zijn als dat wel zo was? Zou dat misschien iets met je identiteit doen; met je herkenbaarheid? Zou dat zomaar kunnen transmuteren in een heus merk? Wow.

IT'S BIG FUN — Er zijn nogal wat ondernemers die ergens in terecht zijn gekomen waardoor ze niet het plezier ervaren wat ze zouden willen. Kijk, als je het niet meer leuk vindt, maak het dan leuk. Of, zoals Jim Rohn zei: “If you don’t like how things are, change it. You’re not a tree”. Waarom ben je ondernemer geworden? Toch ook omdat je zelf kunt bepalen hoe je het wilt hebben? Dan maak je ‘t leuk of je stopt er mee. Wat moet je daarvoor doen? Mooi. Doen. Nu. Being an entrepreneur is het beste wat je kan overkomen. Of heeft 't je voorkeur dat een ander bepaalt wat je moet doen? Ben je ondernemer en wil je iets niet? Dan heb je drie mogelijkheden: ermee stoppen, delegeren of uitbesteden. Is dat nou zo moeilijk?

THREE ESSENTIALS — Het is tegen de klippen op werken als deze drie bijvoeglijke naamwoorden niet heel goed in je business model zijn geïntegreerd: repeatable, scalable, profitable. In andere woorden: zorg voor klanten die blijven kopen, geef het een exponentiële component waardoor je omzet door het plafond heen knalt en voorkom dat kosten in hetzelfde tempo oplopen als de omzet. Voorbeeldje als duiding? Neem Salesforce.com. Iedere maand tik je minstens €75 per gebruiker af voor een service waar je eigenlijk niet meer vanaf kunt. Is essentieel, dat laatste. En 10 of 10.000 gebruikers, dat maakt voor Salesforce geen verschil. Qua organisatie, kosten en handling. Snap je? Nou, ga doen, dan.


Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.