Live in Abundance 🎉
Hooray. We bevinden ons als vanouds in het oog van de storm. Klanten kochten toch al nooit iets in de zomermaanden want allemaal massaal aan de Costa. Nou, die zomer duurt dit jaar toch echt tot 31 december, amigo. Komt zo, er is een onvermijdelijke tweede intelligente lockdown op komst. De dag die je wist dat zou komen. Ik heb ‘m in ieder geval op 4 juni al aangekondigd en da’s niet omdat ik zo bijdehand ben, geloof me. ’t Is allemaal gewoon heel logisch. Kijk even met me mee: volgens de WHO heeft year to date 0,009% van de wereldbevolking het loodje gelegd; van alle besmette YTD 24 miljoen zielen is ruim 96,6% er weer bovenop gekomen en dus gaat de resterende 99,991% geheel onvrijwillig aan de ketting. We konden 50 jaar geleden al een man op de maan laten wandelen maar anno 2020 niet bedenken hoe we kwetsbare ouderen met onderliggend lijden beter zouden kunnen beschermen. Logisch dat je dan alle 7,8 miljard mensen isoleert, duizenden miljarden aan geld print en de wereld economie langdurig tot op ’t bot naar de gallemiezen helpt. Nou ja, positieve keerzijde is dat ’t prima tijden zijn voor een pur sang verkoper. Want je kunt jezelf bergop en met tegenwind nou eenmaal prima onderscheiden. Dus stoppen met huilie-huilie en starten met wereldberoemd worden bij klanten die bij je horen van jou zijn. Gewoon, omdat wereldberoemd worden nog nooit zo haalbaar is geweest als nu. En hoe doe je dat dan? Laat me je meenemen in drie onherroepelijke suggesties:
MONEY’S ALL AROUND — Lesje van alle voorgaande crises: alle zielen waarbij de titel director op ’t visitekaartje prijkt, zijn middle managers. Die hebben in tijden als deze geen cent meer te makken aka budget op nul en zeggen dan tegen iedereen dat hun toko geen investeringen meer doet. Vraag dan of het bedrijf nog wel uitgaves doet, zoals het betalen van de energierekening. Of is ’t licht ook uit? Nou, dan. Wat jij levert is geen investering maar een uitgave waarvan je direct profijt hebt. Zoals elektriciteit licht levert. Anyway, er is geld in overvloed. Is niet eens mindset; is gewoon alledaagse realiteit. Je moet ’t alleen aan kunnen raken. Wat ik daarmee bedoel is dat je moet weten te duiden dat jij net zo belangrijk bent als de light switch. Je bent geen elektriciteit, geen licht, maar de switch. Okay? En als dat concept te lastig is voor je, zorg dan voor een goed netwerk van mensen die geld uit kunnen geven en niet zijn gekort op hun budget. Tsja, hoe nodig ben jij eigenlijk? Want dit is een crisis die nog heel even gaat duren en als je dan niet echt nodig bent….. Ouch!
MONEY’S ALL AROUND — Net als bij je klanten is er voor jou genoeg geld. Geld is gratis. Er is alleen een goed idee voor nodig om ’t ook echt bij te kunnen schrijven. Kijk, je kunt ’t best geld uitgeven als niemand ’t doet. Dan val je pas echt op. Ander lesje uit eerdere crises is dat bedrijven investeringen bevriezen when the shit hits the fan. En da’s nou net een prima timing om afstand te nemen van de hele verdere rest. Iedereen geeft geld uit als het goed gaat. En als je hetzelfde doet als iedereen……. Ha! Waarom zou je bakken met geld uitgeven als ’t goed gaat? ’t Gaat dan toch al goed? Anyway, wat is het devies van uw redacteur? Formeer een aanvalsplan met de Royal Dutch Sales Canvas. Ik heb ’t gemaakt voor in tijden als deze. Je hebt een antwoord nodig op growth, certainty & safety. Groei ik door jou, hoe zeker is dat en ben je er altijd? Want als jij aan kunt tonen dat je in goeie en in slechte tijden no matter what waarde creëert, ben je de koning. En, o ja: je klant is de enige die dat voor jou kan bepalen. Tuurlijk ben je onmisbaar, amice. Maaruh, vinden je klanten dat ook? Vraag ’s aan ze?
MONEY’S ALL AROUND — Waarde creëren is een kunst die wordt onderschat. Da’s nou echt wat je noemt een salesdingetje: veel verkopers vinden dat ze de wereld verdienen, maar hoe kun je daar nog in geloven als de meerderheid je afwijst? Doe eens andersom denken: als er ook maar 1 klant is die van de daken roept dat jij de koning bent, is-ie geheid bereid om je te introduceren bij anderen. Als iedere klant dat elk jaar doet, heb je er in 15 jaar 16.384 nieuwe klanten bij. Laat daar nou eens een rekensom op los met 100% retentie en een recurring revenu business model. BAM! De crux van business zit ‘m dus in referrals & retentie. Meer heb je niet te doen, sales warrior. Daar loop je echt volledig mee binnen. In goeie en in slechte tijden. Want eindbazen kopen van people they know, like and trust. Nooit te laat om dat op te bouwen. Je hebt maar 1 klant nodig om die 16.384 aan te gaan tikken. En dat is het mooie wat ons brengt bij de titel van dit artikel: live in abundance. Want geld is er zat. Je moet ’t alleen waard zijn. In de perceptie van de ander. Dat vraagt lef en inleving.
De foto in de header heeft zoals gebruikelijk niets met dit artikel te maken. Het was de second best locatie van de pop-up HQ van Royal Dutch Sales in Lissabon. Het is de oude wijnfabriek Abel Pereira Da Fonseca. Hebben epische wijnen gemaakt. Neem alleen al de Bagaceira Velha Reserva van het oogstjaar 1900. Anyway, ’t is ‘m – ondanks de filmische setting – alleen niet geworden. We verblijven daarentegen wel voor onbepaalde tijd majesteitelijk in Mediterrane sferen en vermaken ons meer dan kostelijk. Hoe dan ook, de voorbereidingen voor het Grote Bazen Festival zijn in volle gang. Tijd is 24 november; plaats is 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. We hebben Sander Aarts weten te strikken en last but not least Remco Claassen. Reserveer de datum alvast in de boeken. Volgende week krijgen alle niet-abonnees een early bird korting voor hun kiezen. Gewoon, omdat ze ’t waard zijn. En dan nog even dit: hoe onbelangrijk ook, de wederwaardigheden van uw eindredacteur zijn heel hedendaags te volgen op Instagram. En de afsluiter vind je hieronder met een hilarische video als een parodie op afdingen. Soms wel zinvol. Let vooral op de laatste zin. Acht woorden. Hilarisch!
Abonneer je op de Chief Sales Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought en belangrijker nog, food for action. Want zonder actie gebeurt er niks. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.