Caveat Emptor
SO CALLED EXPERTS - Na een aap en een dolfijn heeft nu een heuse kat bewezen dat lukrake stockpicking een beter rendement oplevert dan de tot wetenschap verheven analyse van een pro stockbroker. En als je nou denkt dat hierdoor het vak van beleggingsadviseur met uitsterven wordt bedreigd, heb je 't helemaal mis. Laat de quote van Norman Ralph Augustine eens goed op je inwerken, mocht je al een mening hebben: "If stock market experts were so expert, they would be buying stock, not selling advice." Waarvan akte. Adviseren is volksziekte numero uno. Ik weet niet of jij ze kent, maar noem eens drie partijen die verantwoordelijkheid nemen voor de adviezen die ze geven? Nee, hè? Dat dacht ik al.
ZINLOOS TIJDVERDRIJF - Da's wetenschap in veel gevallen. Hierzo: Doug J. Chung, Thomas Steenburgh en K. Sudhir van Yale en Harvard hebben zichzelf ijverig gebogen over de vraag: Do Bonuses Enhance Sales Productivity? Ze hebben data van 348 verkopers uit de periode 1999-2001 tig slagen in de rondte geanalyseerd en komen eind 2010 met het antwoord: Ja. Bonuses enhance sales productivity, vooral als je 't per kwartaal doet. Dat komt zo, de gemiddelde verkoper kan niet echt veul verder denken dan 90 dagen. En wie schertst mijn verbazing? De internationale sales scene die het rapport kritiekloos omarmt (want wetenschap), terwijl jij nu al nattigheid voelt, niet?
UURTJE FACTUURTJE - Het wemelt altijd nog van bedrijven die hun rekening baseren op de geleverde inzet. Het bedrijf wil maar één ding: oneindig veel uren met oneindig veel adviseurs bij klanten spenderen. Het devies is dingen complexer maken, anders gaat 't te snel en dat kost de adviespartij alleen maar omzet. Zeggen ze niet, maar is advies-DNA en onbewust leading. De klant wil ook maar één ding: rapid resolutions. De adviseur heeft het businessmodel voor geen meter afgestemd op de belangen van klanten, maar op de eigen (verlies- en) winstrekening. Staaltje tegenstrijdigheid in optima forma.
SLECHT GEMEENGOED - Bovenstaande situaties zijn anno 2013 nog steeds gemeengoed, collectief geaccepteerd, zelden (op de juiste niveaus) bediscussieerd en nauwelijks (op de juiste niveaus) bekritiseerd. Afstand nemen van de concurrentie. Hoe doe je dat anno 2013, denk je? Hoe krijg je klanten zonder te verkopen? Hoe creeër je kopers, amigo? Right, door je businessmodel volledig af te stemmen op klantbelangen en 100% verantwoordelijkheid te nemen voor je inzet. That's it. En de meesten onder ons krijgen dat simpelweg niet bij elkaar bedacht. Werk aan je winkel, misschien? Of vind je 't wel gezegend zolang er klanten zijn die je zaad nog slikken?
Abonneer je op de Royal Dutch Updates. Iedere vrijdag bij het wakker worden: food for thought & food for action. Het grootste risico wat je loopt is dat je meer gaat verkopen. Waarvan akte.